Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Българската спецпродукция пробива в света, но не и в България

Трябва да се възстановят връзките на фирмите с държавата, за да се запази конкурентоспособността на отбранителната индустрия, съветва инж. Петър Георгиев

гледано: 1740   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
От 30 години българската отбранителна индустрия основно работи за чужди армии и за експорт, но нивата на изнесена продукция са спаднали значително заради липсата на държавна политика. Фирмите в сектора произвеждат уникални и конкурентоспособни изделия, но ако България иска да си върне и запази позициите си на световните пазари, трябва да се възстановят връзките между индустрията и държавата. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria инж. Петър Георгиев, съпредседател на сдружение "Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров" и изпълнителен директор на "Самел-90".
Още по темата

Той е на мнение, че в настоящата комбинация от кризи – коронавирус и високи цени на суровините и енергията – компаниите в сектора са оставени да се справят поединично.

"Бизнесът на специална отбранителна стока е предмет и се ръководи от държавите навсякъде по света - в САЩ, Франция, Великобритания, а при нас това отсъства", коментира експертът и напомни, че технологичните възможности на нашата отбранителна индустрия не са малки, но могат да станат още по-големи, ако я има връзката от миналото с Министерство на отбраната и Министерство на икономиката.

Според инж. Георгиев 16 фирми в сектора разчитат единствено na износ през последните години и въпреки че произвеждат на световно ниво, чужди фирми печелят процедурите за доставки за българската армия и МВР. Като добър пример в практиката той даде Полша, където местните производители са предпочитани, дори когато заявяват по-високи цени.

По думите на изпълнителния директор на "Самел-90" има български изделия, които нямат аналог в света и сред тях посочи едни от най-добрите модели за радиосмущения. „Печелим търгове в съревнования с английски, германски и френски фирми“, отбеляза той и допълни, че президенти на големи държави се охраняват с изделия на фирмата му.

Петър Георгиев посочи, че освен в държави от НАТО индустрията изнася предимно за Близкия и Далечния Изток и Африка, като през миналата година е произведена продукция за повече от 1 млрд. лева. В последните години компаниите се опитват да се възползват и от пробивите в областта на дроновете.

По време на пандемията най-големи са били затрудненията на индустрията в директните контакти с крайните клиенти. "Нашият бизнес трудно се прави онлайн", каза Георгиев и добави, че през 2021 г, е имало само две световни изложения - в Абу Даби и Египет - на които българските фирми са имало добро представяне.

Ще има ли фирми, които ще затворят временно като "Арсенал" – Казанлък заради поскъпването на тока и суровините? Склонни ли са чуждите контрагенти да приемат нова цена на българската спецпродукция?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Правителството все пак ще приеме плана за еврото