Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Липсва достатъчно пластмаса за рециклиране

Няма стандарти на европейско ниво за преработка на вторичните полимери, посочи Цветанка Тодорова, председател на Браншова асоциация „Полимери“

гледано: 1821   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Липсва достатъчно пластмаса, годна като технически характеристики за рециклиране и влагане в нови изделия. Така коментира изводите от проучване на Procter&Gamble в предаването „Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Цветанка Тодорова, председател на управителния съвет на Браншова асоциация „Полимери“(БАП).
Още по темата

По думите ú този проблем съществува и е свързан с разделното събиране – трябва да има достатъчно количество отпадъци от пластмаси при осигурени достатъчно чисти отпадъчни потоци. 

Тя потвърди, че на европейско ниво все още няма приет стандарт за т.нар. рециклати. Има изисквания и стандарти за първичните полимерите, но все още няма за вторичните.

Цветанка Тодорова съобщи, че наскоро е създадена платформата „Пластик пак България“ като борса за пластмасови изделия, която обединява бизнес, неправителствени организации и институции, като целта е на експертно ниво да се представи обща визия за постигане намаляване прекомерната употреба на пластмаса. Тя разкри, че все още се обсъждат целите и се уточняват конкретните срокове и мерки, като се надява, че ще бъде защитена сигурността на опаковките, здравето и интересите на потребителите.

Председателят на БАП потвърди, че огромен проблем за бранша се превръща скокът на цената на електроенергията.

„Индустрията за обработка на полимери и рециклиране е високо енергоинтензивен сектор. Цената на електричеството в общия дял на готовите изделия е 20-30% и драстичното увеличение на тока се отразява директно върху цената на продукцията, а потребителите не могат да поемат цялото това покачване", алармира Тодорова. 

Тя подчерта, че спирането на производството носи загуби и се стига до там, че компаниите наблюдават цените на електроенергията и решават дали да работят днес или не, за да не трупат загуби.

Според нея компенсациите за бизнеса не са достатъчни и трябва да има по-дългосрочна визия и мерки, които да направят така, че да има предвидимост за бизнеса. Предложение на асоциацията, което засега е оставено без отговор, е енергоемките предприятия да купуват ток директно от АЕЦ, за да може индустрията да работи.

Как европейската директива за ограничаване на въздействието на определени пластмасови изделия върху околната среда се отразява на бранша? Ще има ли в България завод за биоразградими полимери? Възможно ли е инициативата за вендинг машините да бъде осъществена чрез публично-частни партньорства?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Да почнат да извозват редовно разделното събиране. Пред къщи контейнерите за пластмаса стоят препълнени понякога повече от седмица и пластмасата отива в общия ***.

Още от Икономика и политика
ЕК занижава с 2 пункта прогнозата си за ръста на БВП на България през 2022 г.