Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Решение за новите изтребители може да няма през 2019 г.

Американската оферта не отговаря на повече от половината критерии в конкурса, докато шведската отговаря на 90% от тях, посочи Александър Богоявленски

Експерт: Решение за новите изтребители може да няма през 2019 г.

Снимка: Pixabay

Американската оферта за F-16 не отговаря на повече от половината критерии в конкурса за новите бойни самолети, докато шведската за Gripen отговаря на 90% от тях. Това съобщи по БНР авиационният експерт Александър Богоявленски.

“Елементарният извод, който следва да си направим, е ясен. Резултатите и оценката на комисията, която трябваше да вземе решение са достатъчно красноречиви. Тоест, България иска да вземе чисто политическо решение. Икономически това не е изгодният вариант за България. Военно нещата стоят по доста по-различен начин“, коментира темата за нов изтребител за военновъздушните сили на България той.

Още по темата

Богоявленски смята, че тя се превърна в политически конфликт.

“Мисията по „еър полисинг“ иска определен тип въоръжение и подготовка. В този смисъл и двата самолета биха могли да отговорят на тези критерии“, посочи експертът. – Кой ще изкара по-дълго време е много спорен момент. Новата версия на F-16 има по-дълъг живот на фюзелажа, но това съвсем не означава, че тези самолети трябва да бъдат определени 50-60 години в бъдещето.“

Според него не може една оферта да се оцени като най-добра, “ако дори не знаеш колко би струвала и половината от въпросите, които българското българска страна задава, не получават отговор”.

По думите на Александър Богоявленски подобни изказвания звучат абсурдно.

Той е на мнение, че шведската оферта е много по-прозрачна, “с много ясно разписан timeline или пътна карта на това какво ще се случва“

„Това кой кара влака не би трябвало да има отношение към независимостта на държавите-членки“, изтъкна Богоявленски и припомни, че опитите да закупим нови бойни самолети датират от преди 18 години.

Той прогнозира, че е възможно и настоящия конкурс да потъне в спорове. „Дали ще бъде взето окончателно решение през тази година за новите бойни самолети, аз вече силно се съмнявам“, смята той.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
32
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Простичкият въпрос е, дали ако купим Ф-16, САЩ ще ни прехвърлят поръчки за леко оръжие на някаква подобаваща стойност - т.е. дали ще продаваме калашници и РПГ-та на аpaбеckите още 10-на години.

Още от Икономика и политика
Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии