Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерти: Има много неясноти в промените на здравноосигурителния модел

Втора здравна вноска би имала смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а фондовете – друг, смята Димитър Петров

Експерти: Има много неясноти в промените на здравноосигурителния модел

Снимка: Pixabay

Налице са много неясноти в предложението за промени на здравноосигурителния модел на министър Кирил Ананиев. Това твърдят и аргументират Димитър Петров, бивш подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), и д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на НС и член на парламентарната здравна комисия.

Петров посочи, че в предложението за промяна на модела с въвеждането на нова задължителна здравна застраховка от една страна се говори за солидарен модел, от друга, че ще се правят застраховки на база на индивидуален риск.

Здравното министерство е направило примерни сметки, които показват, че вноската за застраховката ще е около 12 лева на месец.

„Би имало смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а фондовете – друг пакет“, каза по bTV Димитър Петров. Той обясни, че ако касата работи на солидарен принцип, фондовете работят на базата на индивидуален риск – отчита се вашата възраст и хронични заболявания. За това според него тези 12 лева са малко.

„Поне една трета от тези 12 лева ще отидат за такси и административни разходи, контрол и издръжка. В здравното осигуряване няма натрупване на пари, основна грешка е, че се прехвърля пенсионният модел в здравния“, каза Петров. 

Още по темата

При пенсионния модел се управляват свободни средства, там се трупат пари в течение на десетки години, за да се плащат пенсии. При здравното осигуряване едни пари се вземат и се харчат веднага за здравни услуги, там няма натрупвания”, обясни още Димитър Петров.

По думите му нашите вноски могат да отидат вместо в касата, в някой друг фонд – това наистина е демонополизация. Това може да стане на няколко етапа, не изведнъж, такива примери има в Германия, Испания и Холандия, посочи експертът.

„Един пенсионер например с три хронични заболявания, който 5 пъти е влизал в болница предишната година, застрахователят няма да му направи застраховка за 12 лева – ще му изчислят премия 200 лева минимум”, отбеляза още Димитър Петров.

Д-р Нигяр Джафер също разясни детайли от предложението на здравния министър за нов здравноосигурителен модел.

„Ще има 864 млн. лева евентуално повече в здравната система. Увеличава се с 2% здравната вноска. Въвежда се за първи път едно доплащане от 15%. Поставя се една граница от 700 лв. за здравна услуга. Въз основа на тази граница ще плаща или Здравната каса, или застрахователните фирми“, посочи тя по БНР.

И отбеляза, че самият факт, че екипът на Кирил Ананиев предлагат такива стъпки, предизвиква уважение. "Да видим обаче дали не е лош таймингът. Прекалено бурни събития се развиват в момента в страната, през половин час се променя обстановката, да видим как те ще защитят своите идеи. Няма да се изненадаме, ако не произтече нищо от този дебат. Ще се изненадаме, ако не загуби политическата подкрепа министър Ананиев и колегите от ГЕРБ застанат зад него“, коментира тя.

Нигяр Джафер посочи, че този модел има положителни и отрицателни страни - 864 млн. лева повече в системата е положителен факт, но той се тълкува и като наливане на още милиони в една нереформирана система и в една бездънна каца, подчерта тя и добави негативите.

„Прави впечатление друго – абдикация от голяма част от медицинските дейности, прехвърляне на отговорността към застрахователите и то точно дейностите над 700 лв. А застрахователите дори не са питани. Това създава проблеми и притеснения от самото начало“, посочи Джафер.

Тя отбеляза и други негативи в идеите на министъра – преобразуването на лечебните заведения и игнорирането на съсловните организации. Според нея не е правилно премахването на Националния рамков договор.

Относно положителните моменти в разписаното тя посочи създаването на лични партиди и евентуалното засилване на профилактиката.

Контрол и запушване на пробойните в системата, според нея, са възловите моменти. Тя изказа мнение обаче, че Здравната каса няма капацитет да осъществи този контрол.

Все пак Джафер отбеляза, че никой от ГЕРБ не желае да коментира идеите в здравеопазването. По думите й те или не са запознати, или отказват да застанат зад тези идеи. „Притеснителното е, че има опасност, както много пъти са правили управляващите, да не дадат политическа подкрепа за това, което се предлага, коментира депутатът.

Припомняме, че здравният министър вчера не се яви на блиц контрол в парламентарната здравна комисия, където трябваше да отговаря на депутатски въпроси.

Според д-р Гергана Николова, НСОПЛБ въвеждането на нова задължителна здравна застраховка за гражданите няма да даде добри резултати. „Парите за лечение, които до момента се заплащаха от Здравната каза, вече ще бъдат разделени на три. Те ще трябва да се плащат пак от нея, от пациента и от застрахователя. Това по никакъв начин няма да подобри настоящата ситуация“, посочи Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Д-р Николова каза още, че посочената сума, която гражданите ще трябва да заплащат за застраховката, е фиксирана на 12 лв. Според нея обаче това не би могло да се случи така, тъй като няма застраховател, който да има една и съща оценка на риска във всички случаи.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 7 месеца
В Република България влошаващата се ситуация при общественото здравеопазване е последица от работата на Българската народна банка без защита срещу щети.
С допусканата държавна грешка, при всякакви здравни вноски е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване.

Още от Икономика и политика
Проверки засякоха етикети на храни с неточна информация