IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти искат допълнителни проучвания за защитена зона Рила-буфер

Те трябва да бъдат извършени в срок до 2 години

12:30 | 23.03.16 г.
Експерти искат  допълнителни проучвания за защитена зона Рила-буфер

Националният съвет по биоразнообразие (НСБР) предлага на министъра на околната среда да отложи разглеждането на документацията за новата защитена зона за опазване на дивите птици „Рила-буфер“. 

Експертите искат да бъдат извършени допълнителни проучвания. Те трябва да бъдат възложени на специалисти, които не са участвали в изготвянето на сегашното предложение. Допълнителните проучвания трябва да бъдат извършени в срок до 2 години.

Решението е взето на проведено заседание на НСБР, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Освен това Националният съвет предлага на министъра на околната среда и водите да върне за преработване проекта на Плана за действие за опазване на червеногушата гъска. Планът следва да бъде преработен и внесен за повторно разглеждане.

Съветът разгледа и заявление за отглеждането на хибриден ивичест костур (Morone saxatilis x Morone chrysops) извън условията на затворена рециркулационна система. Взе се решение да бъде забранено пускането на този хибрид в язовир “Огоста“, както и в свързаните с него водоеми, заради риск от нарушаване на естественото равновесие.

Членовете на Съвета приеха предложенията за заличаване на защитена зона „Пещера Микре“, за увеличаване площта на защитена зона „Пещера Мандрата“ и за намаляване на защитена зона „Долно Линево“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още