Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Електронното дистанционно гласуване трябва да бъде въведено до 2019 г.

ЦИК представи днес трите отделни етапа, през които трябва да мине внедряването на системата

Електронното дистанционно гласуване трябва да бъде въведено до 2019 г.

Снимка: pixabay.com

Въвеждането на системата за електронно дистанционно гласуване трябва да бъде внедрена поетапно до 2019 г. Това обяви късно днес Централната избирателна комисия (ЦИК) на сайта си.

Системата за дистанционно електронно гласуване ще даде възможност на избирателите да гласуват чрез компютър или мобилно устройство. За внедряването на системата ще бъдат необходими три отделни етапа.

На първия етап ще се проведат три симулации на дистанционно електронно гласуване, при които ще се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. Срокът за изпълнението на тази част от проекта е до 1 януари 2018 г.

Още по темата

На втория етап ще се проведе експериментално дистанционно електронно гласуване при три последователно произведени избори след 1 януари 2018 г., като в това число се включват и частични избори.

При последния етап, ако експерименталното електронно гласуване се окаже успешно, избирателите ще могат да гласуват дистанционно електронно на изборите за членове на Европейския парламент през 2019 г., като резултатите от гласуването ще се вземат предвид при финалните.

Критериите за успешно експериментално електронно гласуване включват гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, както и липса на установени съществени нарушения при провеждането му.

По-рано днес Държавната агенция "Електронно управление", в партньорство с ЦИК, откриха процедура за избор на изпълнител по първа фаза на проекта "Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване", съобщиха от агенцията.

В рамките на процедурата ще бъдат извършени проучване и анализ на добрите световни практики за дистанционно електронно гласуване и ще бъдат проведени симулации на електронно гласуване от дистанция от първия етап.

Анализът трябва да изведе конкретни препоръки за българската система за дистанционно електронно гласуване, които ще бъдат отчетени при изпълнението на основната дейност по проекта - изграждането и внедряването на пилотна система за дистанционно електронно гласуване.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Белград ли е причина за напрежението по оста София-Скопие?