Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Електронното гласуване - между четири и седем дни преди изборния ден

Реформаторите са готови с промените в Изборния кодекс, които обаче ще влязат в сила след около две години

След като над 71% от участвалите в референдума, проведен с последните избори, подкрепиха въвеждането на електронното гласуване, реформаторите вече са готови с промените в Изборния кодекс, които ще го регламентират.

Депутатите са категорични, че ще има пълна защита срещу хакери, а купеният и корпоративният вот ще бъдат сведени до минимум.

Още по темата

Промените в кодекса обаче ще влязат в сила след около две години, а всички технологични неща, свързани с електронния вот, ще бъдат разписани в допълнителни наредби.

Електронното гласуване ще се провежда между четири и седем дни преди изборния ден, когато имащите право на глас ще пуснат бюлетина в урната.

Целта е, ако бъде оказан натиск върху избирателя или пък той промени мнението си, да има възможност да смени политическата сила, за която е дал подкрепата си.

Всеки имащ право на глас ще има по два пин кода, като единият е паник и той ще го използва, когато някой се опита да купи гласа му, като така ще подаде сигнал към органите на МВР, обясни реформаторът Петър Славов.

Според него така ще се сложи край на събирането на лични карти и гласуването под строй.

В същото време обаче ако някой е гласувал електронно, ще може да го направи и с бюлетина. При всички случаи, независимо колко пъти избирателят е гласувал електронно, за валиден ще се счита последният му избор, включително и ако той е с бюлетина.

Данните от електронния вот пък ще отиват в специална комисия към ЦИК. Файлът с тях няма да бъде отварян, докато не приключи и гласуването с бюлетини.

Достъп до него ще има комисия от 6-7 човека, а ако някой от тях се изкуши да го отвори по-рано, това ще остави следи в софтуера, обясни Антони Тренчев.

Според реформаторите електронното гласуване не само, че няма да оскъпи изборите, ами дори вотът ще стане по-евтин, защото ще се пести от хартия и други консумативи.

Още новини от Dnes.bg

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
bgMan до: misanthrope
преди 3 години
Ами поне моите съученици и колеги дето са в САЩ, Хонгконг, Норвегия, Швейцария и Канада са много по-адекватни отколкото повечето ни сънародници, дори и от теб и мен. И за разлика от мненията, които се чуват от време на време много са заинтересовани от всичко случващо се в България. Егоистите и *** "не ги боли фара" за случващото се в България.
2
 
0
 
8
misanthrope до: bgMan
преди 3 години
Няма профилна снимка
И ги боли фара за БГ :) А и защо мислиш, че някой дет не е стъпвал у нас от 10 год може да гласува адекватно, не зная. Мисуиш уи че са чули за спрените поръчки и за данък ***....кенд?
1
 
2
 
7
bgMan до: misanthrope
преди 3 години
През всичките тези години ДПС колко гласове на преселници в Турция е имало? В повечето случаи около 80-88-хиляди.
Докато образованите и осигуряващи се българи в развития свят (без Турция) са вече над 2.5 милиона.
3
 
0
 
6
kalendar до: misanthrope
преди 3 години
Остави го бегеманчето...то той не обича да мисли
4
 
0
 
5
преди 3 години
Че то от Деформаторския блок по големи крадц има ли?М то ДПС са ученички в сравнение с тия айдуци.Погледнте министерствата дто министрите са от тия ***.Мослов е луд и мястото му е в Карлково оня военния дори не искам да го коментирам а кунвеица е тотал *** оня преди нея олиофрен.

Още от Икономика и политика
ЕК одобри Националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.