Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Елена Поптодорова: Има пълна подкрепа в Конгреса за сделката с F-16

Бившият посланик на България в САЩ препоръча сделката да се приключи още преди местните избори

Елена Поптодорова: Има пълна подкрепа в Конгреса за сделката с F-16

Снимка: Архив Ройтерс

Има пълна двупартийна подкрепа в Конгреса за сделката с F-16, през юни ще дойде писмо за предложение и приемане с конкретните параметри. Това обяви пред bTV бившият посланик на България в САЩ и настоящ вицепрезидент на Асоциацията на атлантическия договор на НАТО Елена Поптодорова. Тя съобщи че се връща от САЩ, където е провела срещи в Конгреса и Lockheed Martin. 

Поптодорова уточни, че и двете страни в преговорите за изтребители подхождат с намерение за успешно приключване на сделката. Тя препоръча сделката да се приключи още преди местните избори. 

Още по темата

Относно предложената цена от 1,6 млрд. долара или близо 3 млрд. лв. тя потвърди, че това е таван, за да не се налага за всяка малка корекция да се минава през одобрение от Конгреса. Поптодорова припомни, че от таван в размер на 2,9 млрд. долара Словакия свали цената на 1,8 млрд. долара

По думите ѝ в предложението, което ще получим с цената в края на юни, ще има предложение за икономическо сътрудничество, което означава привличане на наши екипи. При такова сътрудничество производителят на F-16 Lockheed Martin е инвестирал в инфраструктура в Полша 12 млрд. долара при сделка за 3,5 млрд. долара за 48 употребявани F-16, даде пример Поптодорова.

Тя изрази опасение за възможността критиците на сделката в България да насочат критиките си към възможностите на изтребителите в боен план. Поптодорова не изключи възможността дублирането на някои параметри да бъде отстранено и така да се намали цената.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 1 година
Точно Поптодорова акъл да дава, в повече ми идва.
3
 
5
 
3
penman до: Варяг
преди 1 година
Няма профилна снимка
*** да си вървят в необятния Сибир и там да дават акъл!
6
 
7
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Има си хас......за тез пари от шведите щяхме да вземем 15 самолета,от руснаците 100.Българската простотия и корупция нямат таван.
6
 
23
 
1
преди 1 година
По колко върви кремът за лице в Полша?

Още от Икономика и политика
Ст. Кацаров: Карантинирането на отделини класове в училищата създава хаос