IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елеонора Негулова: Липсва национална мрежа за подкрепа на бизнеса на местно ниво

За масова дигитализация, а не само за ваксинация на малкия бизнес, настоява председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес

17:02 | 23.06.21 г.
Елеонора Негулова: Липсва национална мрежа за подкрепа на бизнеса на местно ниво

Има хроничен дефицит от повече от 30 години в България с липсата на национална мрежа за подкрепа на бизнеса на местно ниво. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

Няма система и национална мрежа от местни центрове за бизнес подкрепа, където човек да отиде и да получи някаква помощ, да разбере какво предстои, какви са възможностите, как да се подготви за тях, посочи още тя.

Според нея Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Българската банка за развитие са основните инструменти на държавата да подкрепят малкия бизнес, а „те са хиперцентрализирани и буквално имат офиси само в София“.

„Системно в годините на прехода малкият бизнес не стигна до момента да планира стратегически в рамките на една средносрочна перспектива в рамките на пет години“, посочи Негулова.

По думите ѝ този процес беше утежнен от пандемията и много от фирмите работят ден за ден.

„Хора, администратори, политици, министри, трябва да има териториални структури, които да бъдат близо до бизнеса, които да им предлагат пакет от услуги на място. Малкият бизнес няма възможност да ползва големи консултантски компании, за да се стигне до някакво развитие. Липсата на такава мрежа не дава възможност и на самите взимащи решения да черпят информация отдолу нагоре“, призова председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

Елеонора Негулова сподели личния си опит, тъй като вече е кандидатствала пред Фонда за микрокредитиране, който има ББР.

По думите ѝ, въпреки прокламираните улеснени възможности за кандидатстване всички тези пакети и документи са трудно достъпни.

Според председателя на Националното сдружение на малкия и среден бизнес всичко се случва онлайн, но дигитализацията на малкия бизнес е по-скоро „едно добро пожелание“.

„Сега правим масово ваксиниране, но за малкия бизнес е много важно в най-кратък възможен срок да се направи масово дигитализиране, ако наистина искаме да имаме един гръбнак на българската икономика, който да доведе до едни по-добри икономически резултати – не само за малкия бизнес, а и за цялото ни общество“, добави тя.

Елеонора Негулова смята, че политическата ситуация в България е такава, че непрекъснато прави времеви прозорци между това да се взимат решения и да се прилагат тези решения. При смяната на правителствата става предаване на щафетата между отделните лица, а това съвсем естествено влияе върху времевия диапазон, в който една мярка се подготвя.

Как новата програма “Възстановяване“ ще помогне на малкия бизнес? Кои сектори ще могат да планират средносрочно своя бизнес, когато ги финансират?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още