Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емил Димитров: Земеделците не правят нищо, за да намерят алтернативно напояване

Ще се премине в режим само за питейно-битови нужди при някои язовири, обяви екоминистърът

Емил Димитров: Земеделците не правят нищо, за да намерят алтернативно напояване

Снимка: БГНЕС

Язовир „Ястребино“ съвсем скоро ще стигне до нивото, при което ще пазим водата само за гражданите, няма да допусна нова криза като в Перник. Това обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на Нова телевизия.

„Като министър мое задължение е първо да осигуря водата за питейно-битови цели. Всички язовири, от които се точи по какъвто и да е повод, имат един критичен минимум, при който спираме всичко това и даваме вода само за гражданите. Язовир „Ястребино“ съвсем скоро ще стигне до нивото, при което ще пазим водата само за гражданите. Същото важи и за яз. „Камчия“, където имаме вода за 2 години, ако я пестим, както и за яз. „Тича“, където имаме за година и половина и 9 месеца, ако я пестим. В този язовир, ако я пазим само за пиене, ще имаме за 10 години, но ако не я пазим само за пиене, ще има за 2 - 3 месеца“, посочи той.

„От началото  на годината обяснявам на земеделците, че трябва да намерят алтернативни източници за напояване.  Ще преминем в режим само за питейно-битови нужди в конкретните язовири. Гражданите на България ще имат вода, но ако не падне дъжд ще има проблем със земеделците. Съчувствам им, но трябва дъжд и сняг”, поясни той. 

Още по темата

Според него агропроизводителите не правят нищо, за да си намерят алтернативи. Вода МОСВ пази само и единствено за гражданите и едва когато има в повече, дава на всички останали, уточни Димитров.

По думите му  от яз. „Ястребино“ в момента се точи 8 пъти повече вода, отколкото е притокът, за което той пише писма на компетентните органи от близо половин година.

Междувременно започна захранването на системата за водоподаване в населените места от общините Симеоновград, Харманли и Любимец. Така вече и петте общини в област Хасково, в които градове и села водочерпят от басейна на река Марица, са с възстановено водоснабдяване. Водата от чешмата обаче не бива да се използва за пиене и готвене, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел