IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерменков: Не изключваме "Южен поток" от европейските правила, хармонизираме го

Промени в Закона за енергетиката предвиждат, че приемащите съоръжения на газопровода на територията на България са всъщност извън ЕС

11:34 | 01.04.14 г.
Ерменков: Не изключваме "Южен поток" от европейските правила, хармонизираме го

Законодателните промени, които предлагаме с Явор Куюмджиев, целят не изключване на „Южен поток” от европейските правила, а хармонизиране на нашето законодателство с европейското, категоричен беше депутатът от „Коалиция за България” Таско Ерменков в ефира на БНТ.

Припомняме, че Ерменков и Куюмджиев внесоха в края на февруари предложения за промяна в Закона за енергетиката. Реално те предвиждат за приемащите съоръжения на морски газопроводи на територията на страната да не се прилагат европейските правила.

От опозицията контрираха, че това би означавало, че акваторията или дори и сушата, където излизат тръбите, не трябва да се определя като българска територия, т.е част от ЕС. От Европейската комисия са изискали обяснение от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за готвените промени в Закона за енергетиката.

„Третият газов пакет и Третият либерализационен пакет действат само на територията на ЕС. Ние точно това правим – уточняваме докъде един газопровод е на територията на ЕС и къде вече не е, за да могат да се получат ясни резултати кой, къде и до какво носи отговорност за неговата експлоатация”, обясни днес депутатът.

Според него реалната промяна е въвеждането на понятието „магистрален газопровод”, което засяга съоръженията извън територията на ЕС. Според Таско Ерменков подобни газопроводи не могат да бъдат обхващани от европейското законодателство и директиви.

„Досега ние такива газопроводи не сме строили и ние да бъдем гранична точка между ЕС с други страни. С тази промяна се опитваме да регламентираме докъде се простира европейското законодателство”, допълни той.

Депутатът обаче беше категоричен, че всички европейски изисквания ще бъдат спазени за „Южен поток” на територията на България. Ако има значимо находище на природен газ в блок „Хан Аспарух”, газът ще може да бъде пренасян и чрез „Южен поток”, допълни още Ерменков.

Припомняме, че ЕК има забележки относно газопровода и неговата съвместимост с европейското законодателство. Според Брюксел „Южен поток” нарушава три основни принципа на Третия либерализационен пакет – по отношение на собствеността, определянето на транзитните такси и възможността за включване на трети страни към тръбата.

За да бъдат изгладени проблемите, беше създадена специална работна група, като преговорите вече се водят не двустранно между страните от ЕС и Русия, а на ниво ЕК – Русия. Искането на европейските чиновници е Москва да поиска изключение от правилата, както това е станало за „Северен поток”.

Русия обаче на този етап отказва да внесе подобно искане с мотива, че „Южен поток” е международен проект и за него не важат европейските правила.

В промените, предложени от Ерменков и Куюмджиев, е записано още, че европейското законодателство не се разпростира върху приемащите съоръжения, макар и тръбите да минават през акваторията на страната, която е членка на ЕС.

Според Таско Ерменков вече има прецедент – приемните терминали в Италия на природен газ от Алжир, Мароко или Либия, също са изключени от европейското законодателство. „Ние не правим нищо ново, просто повтаряме опита на други европейски страни”, обясни още той.

„Компресорната станция не е на територията на ЕС. Тези два или три километра са нищожна част от територията на ЕС”, обясни още Ерменков.

Акваторията на България също е част от ЕС, обясни в ефира на БНТ и бившият директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. Според него изключение за газопровода би означавало, че изключения могат да бъдат прилагани и в други области и „турски кораби могат спокойно да ловят в българските териториални води”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още