IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да поставя България под мониторинг заради бежанците

Страната ни е приела четири пъти повече имигранти през 2013 г.

20:32 | 07.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕС няма да поставя България под мониторинг заради бежанците

Няма нужда България да бъде поставяна под мониторинг заради бежанците, заяви за БНР еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. 

В началото на тази година Малмстрьом имаше намерение да активира спрямо страната ни специален механизъм за ранно предупреждение заради бавните процедури по обработка на документите на търсещите убежище и лошите битови условия.

Днес обаче Малмстрьом беше категорична, че ситуацията у нас е овладяна и не се налага въвеждане на подобен механизъм. 

"Видяхме в България много, много сериозни усилия за справяне със ситуацията. Постигнат беше голям напредък въпреки продължаващия натиск от новопристигащи хора. Така че в този момент нито за нас, нито за българските власти, има необходимост от прилагане на този инструмент“, посочи еврокомисарят. 

Малмстрьом обаче посочи, че Европейската комисия ще продължи да работи с българските власти "и да им помагаме с всичко възможно. Не е изключено да има и нови вълни от търсещи убежище, но смятам, че ситуацията в България е под контрол", предаде БТА.

В понеделник в Брюксел бе представен годишният доклад на Европейската служба по въпросите на убежището, според който през миналата година България е посрещнала над четири пъти повече бежанци (416%) спрямо данните за 2012 г..

Най-често бежанците, идващи у нас, са сирийци. Броят на сирийците, насочили се към нашата страна през миналата година, е отбелязал увеличение от близо 10 пъти (902%). България и Малта са двете държави в Европейския Съюз, одобрили най-много молби за предоставянето на закрила – 88 на сто, се отчита в доклада.

България, Италия и Гърция са били подложени на най-голям миграционен натиск през 2013 г., се допълва в документа.

Общо за ЕС броят на сирийците, търсещи убежище, е нараснал със 109 на сто. От всички, потърсили убежище в България, 63% са били сирийци, сочи документът. 

Наблюдава се ръст от 71% на гражданите на Руската федерация, потърсили статут на закрила от ЕС. На трето място по брой подадени заявления в ЕС са били жителите на Косово, които бележат увеличение от 98 на сто за последната година. Най-рядко молби за убежище са били одобрявани от Гърция (4 на сто), Унгария (8 на сто) и Естония (9 на сто).

В доклада за нашата страна се посочва, че условията за настаняването на бежанците през миналата година са били лоши, липсвали са служители за придружаване на пътуващите сами деца. Сред останалите установени у нас слабости са задържането на бежанците и недостатъчните възможности на администрацията за работа с тях.

В документа се отбелязва, че от началото на тази година България отчита напредък в тези области, особено по отношение на условията за прием. Допълва се, че осигурената досега помощ от ЕС ще бъде предоставяна до септември.

Още новини от страната и чужбина можете да намерите в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
Бъдете спокойни.Съдът няма да се размине на "професионално виновна държава",като "нашата".Този път ще я съдят "бежанците" и не в ЕС,а в ООН.Ние,"професионално виновните овце",пак,професионално ще се свиваме виновни,като препикано мушкато.Имаме си вече 7 годишен опит,от натикването ни в ЕС.Който не опита,той не се изхрачи върху ни,а ние свиваме все повече "глави".*** глави.Така ще стане и сега.Бъдете сигурни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още