IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN: Месечното отчитане е по-изгодно за потребителите на топлофикациите

При месечен отчет се фактурира реалното потребление и се ограничава неправомерно използваната енергия

18:38 | 11.05.15 г.
EVN: Месечното отчитане е по-изгодно за потребителите на топлофикациите

Заради новата наредба, на базата на която се изчисляват сметките на потребителите на топлинна енергия за последния отоплителен сезон, по-изгодно за потребителите е да минат на месечен отчет. Това показват изчисленията на EVN България.

От компанията посочват, че в наредбата липсва корекция за атмосферните условия - по-високите или по-ниските температури спрямо миналия сезон, както и индивидуалното потребление. По този начин може да се окаже, че клиентите ще трябва непредвидено да плащат големи суми за изравняване.

При месечен отчет се фактурира реалното потребление и се ограничава неправомерно използваната енергия (кражбите от съседите), уточни зам.-председателят на УС на EVN България Калина Трифонова.

Разходите за месечен отчет са почти същите, смятат от компанията. Месечните отчети намаляват броя на оплакванията и подобряват прозрачността и затова са от интерес за всички - топлофикационните дружества, дружествата за дялово разпределение и потребителите, допълниха от дружеството.

75,7% от потребителите на топлофикационното дружество на EVN вече са на месечен отчет, от които към 17% са с дистанционен отчет. За последния топлофикационен период дружеството има 216 хил. лева нефактурирана топлоенергия. Текущи задължения имат към 7,38 хил. битови абоната.

Пред Investor.bg от дружеството признаха, че събирането на стари задължения е много трудно. Компанията обаче няма проблем със сметки с изтекъл давностен срок и успешно се водят съдебни дела, както и преговори с длъжници за събиране на задълженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още