IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Влизането в еврозоната и Банковия съюз трябва да вървят в пакет

Според Борис Петров би било отстъпление, ако забавим процеса по присъединяване

09:35 | 16.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Двете решения и процедури за влизането в Банковия съюз и в еврозоната не бива да бъдат разделяни. Те водят към пълно интегриране на нашата парична система. Това каза финансистът Борис Петров в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според него би било отстъпление, ако забавим процеса по присъединяване към зоната на единната валута. Напротив, с тези стъпки ще покажем, че имаме категорични намерения и политическа воля да се направят нужните промени и реформи в съответните сектори, за да се постигне тази крайна цел, каза още Петров. 

„Тези действия изискват време и приспособяване на нашето законодателство, както по отношение на независимостта на централната банка, така и по отношение на възприемане на нужните промени в законодателството във връзка с членството ни в Банковия съюз“, допълни експерта.

Дори и сега големите европейски банкови групи, на консолидирано ниво, се намират под надзора на ЕЦБ, сподели още Петров. Те са подложени на определени дисциплиниращи мерки, които ще обхванат цялата българска банкова система, а не само банките, които са с чуждестранен капитал от държави от еврозоната. Еднакви правила за надзор ще се прилагат над всички банки в България, което ще ги постави на еднаква конкурентна основа.

„Препъникамъните са, първо, финансирането на Фонда за гарантиране на влоговете, защото различните държави имат различни по размер и обем банкови системи. Второ – някои  държави считат, че ако се договори обща схема за финансиране на гарантираните влогове, това може да се превърне в потенциален пасив по отношение на тяхната фискална политика“, коментира още Петров.

Той допълни, че именно балансът между риска да се случи нещо и ресурсите, които една държава е готова да задели, за да финансира този риск, трябва да бъде достатъчно добре и правдоподобно оценен и да бъде сведен до приемливи равнища.

Повече от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Банковият съюз е чист скам защото е невъзможно да се спясяват закъсали баМки със смешните 55 милиарда евро капитал в континентален мащаб. А практиката му да се замразяват сметки и хората да нямат достъп до парите си от заплати ще предизвика масова паника е тотален колапс. Банковият съюз е точно като таралеж в гащите и не случайно БНБ не искаше да влизаме в него. Капиталовите му изисквания са смешните 4.5%, а у нас са поне 8% резерви и влизането в него ще дестабилизира системата сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 12
dr.5rov
преди 5 години
Дали е необходимо влизането ни в банковия съюз е съвсем отделна тема от влизането ни в ERM II. Може и да има необходимост от такова членство. То може да се разисква отделно и не бива да позволяваме "да ни действат" по такъв начин, като вкарват нови изисквания за нещо, което предварително е определено в съответните договори и правила. Мисля, и повечето знаят, че когато в някоя група влиза нов член, става един вид "тестване" какво представлява той, доколко е "корав" в отстояването на собственото си Аз. А новият член, според резултата от "теста", си заема съответното място и най-вече определя доколко да се съобразяват с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
На ромите им е все тая, на мен също, тази държава до 2030-та ще остане един град смехономика, малкия и средния частен бизнес предстои масово да фалира, няма да остане никаква средна класа, само с крадене и говорене на позитивни неща не става. След 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ. поръчки и за бюджет, на ромите от поколенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още