IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансов гаф взе две глави в столичния Център за градска мобилност

Заради грешно изчислената лихва по задълженията на Столичната община към превозвача Карат-С с предупреждение за уволнение са наказани и двама от зам.-кметовете

17:25 | 13.11.12 г.
Финансов гаф взе две глави в столичния Център за градска мобилност

Заместник-изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Николай Костов ще бъде уволнен заради скандала с грешно изчислената лихва за превозвача „Карат-С“.

Това съобщи днес на извънредна пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Припомняме, че в средата на юли Столичният общински съвет (СОС) одобри прекратяването на договора между автобусния превозвач "Карат-С" и общината. Заради забавени плащания се оказа обаче, че местната власт в столицата трябваше да плати над 13 млн. лева на фирмата.

В последствие се установи, че от Центъра за Градска мобилност са изчислили грешно лихвата по задълженията на общината, като сумата беше ревизирана от близо 3,3 млн. лева до малко над 600 хил. лева.

По-късно общинският съветник от БСП Георги Кадиев сигнализира Софийската градска прокуратура за случая със сгрешения доклад.

Заедно с Николай Костов от ЦГМ си отива и Методи Аврамов, който е оглавявал дирекцията, заета с изчисляването на лихвите при прекратяването на договора между дружеството и „Карат-С“, каза столичният кмет.

Заместник-кметът по финансите на общината Дончо Барбалов, както и заместникът на Фандъкова по транспорта Любомир Христов, ще бъдат наказани с предупреждение за уволнение, допълни столичният кмет.

Резултатите от проверката на казуса показват, че реалната дължима лихва е 632 хил. лева за периода от 1 януари до 30 юни 2012 г., обяви Фандъкова. Цялата преписка по проверката ще бъде предадена на прокуратурата.

Тя допълни, че в момента текат проверки и в други общински структури.

Кметът на София допълни, че ЦГМ е в лошо финансово състояние и трябва да подобри начина си на работа. Според нея е добре да се върви към прекратяване на договорите с външните оператори на маршрути на градския транспорт, каквото решение е взел и общинският съвет на последното си заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още