Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Финансовото министерство с пореден опит да извади на светло търговията с течни горива

Наредба предвижда нови изисквания към използвания в търговски обекти софтуер за управление на продажбите

Финансовото министерство с пореден опит да извади на светло търговията с течни горива

Снимка: Pixabay

Поредни промени в Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства предлагат от Министерство на финансите. Само преди 6 месеца подзаконовият нормативен акт претърпя сериозни промени, отново касаещи търговците на течни горива.

От качения на сайта на ведомството проект става ясно, че измененията са систематизирани в пет групи. 

Промени, свързани с лицата, извършващи продажби/зареждания на течни горива

Според МФ основна причина за въвеждане на детайлно описание на използваните средства за измерване на разход в обекти с електронните системи с фискална памет (ЕСФП) е идентифицирането на обекти, в които се извършват проточвания на течни горива чрез разходомери и измервателни системи. Съществуващата нормативна уредба не предлага достатъчно възможности за детайлизиране на информацията, която постъпва в Националната агенция за приходите (НАП), без това да е свързано с извършване на проверка на място, става ясно от записаното в мотивите към проекта на наредба.

От ведомството на Владислав Горанов твърдят, че с предлаганите промени се цели да се детайлизира информацията, която постъпва по дистанционната връзка в Националната агенция за приходите (НАП) от ЕСФП, като по този начин ще се идентифицират обектите, в които се използват средства за измерване на разход – разходомери или измервателни системи.

Текстовете предвиждат валидиране на уникалния контролен номер на акцизния данъчен документ при подаване на данни за доставени количества течни горива по документ чрез ЕСФП, чрез баркод четец. Целта на направеното предложение е да се избегне въвеждане на номера на уникалния контролен номер от операторите в обекти с ЕСФП, които не са намерени в базата данни на НАП, както и да се повиши достоверността на информацията в програмен продукт „Фискални устройства с дистанционна връзка“, която се обменя с информационна система „Контрол на горивата“ 

Очаква се, че получената допълнителна информация ще спомогне за повишаване на качеството на извършваните анализи, във връзка с контрола върху търговията с течни горива.

С новите промени в наредбата се регламентира и ограничаването на възможността за ползване на данъчен кредит от регистрирани по ЗДДС лица, чрез фактури за „фиктивни“ доставки. 

Още по темата

Причината е, че проверки на НАП са установили случаи на зареждане на течни горива на един клиент, без да се издава фискален бон. На следващия клиент се издава фискален бон, като се включва и продажбата на предходния клиент.

„Чрез тази функционалност на ЕСФП се позволява на един клиент в обект за крайно разпространение на течни горива да се издаде фактура чрез наличната ЕСФП, за артикули от различни данъчни групи, които не са заплатени от получателя на фактурата. Именно това създава предпоставки за некоректно данъчно поведение от определени задължени лица“, обясняват в мотивите от МФ.

Проектонаредбата ограничава и възможностите на клиенти на бензиностанции да легитимират по-големи количества налични течни горива, които са получени от тях по друго направление - без заплатен акциз или са с недоказан произход.

Предвижда се също удостоверяването на данните, подавани в НАП от производители и вносители на електронните системи с фискална памет, във връзка със задължението им да подават данни за сервизните техници, имащи право да извършват сервизна дейност на произведените от тях касови апарати, преминали обучение и получили сервизен ключ, да става с Протокол за подадени и приети данни по предвидения с проекта образец. Изискването е необходимо за удостоверяване на постъпване на коректни данни в информационната система на НАП, като се предвижда да се отхвърлят некоректно попълнени данни. За лицата се предвижда 7-дневен срок от датата, на която е отказано приемането на данните, да подадат коректните данни.

Промени, свързани с реда за извършване на сторно операции

Проектът на наредба предвижда да се извършват сторно операции чрез фискалното устройство (ФУ) или интегрираната автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД). С предложените промени се предвижда корекция при рекламация или връщане на стока, или поради операторска грешка, след приключена сметка на клиента (сторно операция), да се документира чрез ФУ или ИАСУТД. В тази връзка се предвижда сторно операцията при операторска грешка да се извършва не по- късно от последния ден на месеца, в който е допусната, а по отношение на сторно операция при връщане/рекламация на стока да се документира в момента на връщане на сумата на клиента.

Целта е получаване на по-детайлна информация за регистрираните и натрупаните обороти от продажби на задължените лица. Според МФ данните ще спомогнат и за повишаване на качеството на извършваните последващи анализи на търговската дейност в НАП.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
А какво ще направим за данъчните складове? Щото то не са бензиностанциите проблема или пак ни хвърлят прах в очите, че се борят срещу "картел" и "контрабандата"...
6
 
1
 
1
преди 2 години
Бъдете сигурни че мързеливите безотговорни нагли и може би корумпирани депутати отново ще отрежат фин министър Така както го бламираха 3 пъти за плащанията в брои В нормална държава всеки министър би си подал оставка

Още от Икономика и политика
Преводите на българските емигранти към семействата им намаляват