Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фирмите ще получават по-лесно финансиране заради завишения контрагентен риск

Правителството реши Българската банка за развитие да приложи нова гаранционна схема в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от COVID-19

Фирмите ще получават по-лесно финансиране заради завишения контрагентен риск

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Министерският съвет извърши промени в Програмата за възстановяване с надграждащ механизъм за интервенция чрез ликвидна подкрепа за предприятията в страната, наречен „Портфейлна гаранция за преодоляване на последствията от COVID-19“.

Още по темата

С въвеждането ѝ ще се синхронизира в максимално възможна степен разработения през месец май от Министерство на икономиката и Министерство на финансите механизъм за ликвидна подкрепа за предприятията в страната в относително кратък период от време, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Гаранционната схема ще осигури предоставянето по облекчен ред на финансиране на голям брой предприятия, при изгодни условия, което до голяма степен да покрие свързания с последствията от COVID-19 завишен контрагентен риск.

Ефектът от гаранцията е фокусиран върху облекчения в изискванията за обезпечение и максимално скъсени срокове за одобряване и усвояване на кредитите.

Търговските банки ще бъдат задължени да прехвърлят изцяло икономическата полза от гаранцията към крайните кредитополучатели, чрез предоставяне на необезпечени кредити, с изключение на лични гаранции, които следва задължително да бъдат предоставени от действителните собственици.

Промените в Програмата предвиждат кредитите да се предоставят при по-кратки срокове за обработка и с оптимизирано време за одобрение или отказ.

С решението се дава съгласие Българската банка за развитие, в съответствие с изпълнението на Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19, да преразпределя част от средствата в рамките на одобрения бюджет по Програмата.

Проектът на решение ще способства за ефективното изпълнение на програмите, възложени на ББР, за преодоляване на отрицателните последици от пандемията COVID-19, уверяват от правителството.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Над 2 млн. души се преброиха онлайн дни преди края на кампанията