Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фонд на фондовете започва консултации за нов продукт в сектор „Отпадъци“

Конкретните параметри на заемите и целевия размер на привлечения частен ресурс ще станат известни след 31 март

Фонд на фондовете започва консултации за нов продукт в сектор „Отпадъци“

Снимка: БГНЕС

Фонд на фондовете структурира нов финансов инструмент за инвестиции в сектор „Отпадъци“. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове, съобщи пресцентърът на Фонда.

Още по темата

За да се постигне оптимална близост на продукта с пазарните практики, Фондът започва консултации с широк кръг заинтересовани страни.

Финансовият инструмент ще е в съответствие с целите на оперативната програма и с характеристиките на целевите групи, дефинирани в нея, а именно постигане на съответствие с йерархията при управление на отпадъците и намаляване количеството депонирани битови отпадъци.

Прилагането му ще се стреми да облекчи трудностите, изпитвани от общини, частни предприятия и публично-частни партньорства, в търсенето на достъпно като условия финансиране за инвестиции в сектора, уточняват от Фонд мениджър на финансови инструменти в България.

Бюджетът на инструмента е почти 50 млн. лева, като се очаква да бъде привлечено допълнително частно съфинансиране. Конкретните параметри на заемите и целевият размер на привлечения частен ресурс ще бъдат определени след приключване на пазарните консултации.

Продуктът ще достигне до пазара чрез посредници като банки, финансови институции и др., а крайните получатели могат да бъдат общини и общински дружества, както и представители на частния сектор, които имат интерес за инвестиции в сферата на управление на отпадъци.

На този етап се предвижда да бъдат подкрепяни проекти в следните сфери: проектиране и изграждане на центрове за повторна употреба на предмети от бита, като мебели, дрехи и други; прилагане на пилотни проекти на инсталации за рециклиране на разделно събрани битови отпадъци, включително и чрез въвеждане на иновативни технологии; изграждане на площадки и инсталации за предварително третиране на битови отпадъци.

Ще се финансира закупуване на оборудване и съоръжения за разделно събиране на биоразградими и зелени отпадъци; строителство на анаеробни и компостиращи инсталации, центрове за повторна употреба на строителни отпадъци от бита, включително доставка на съоръжения и оборудване.

Ще се подкрепят инвестиции в дейности, свързани с изпълнение на демонстрационни/пилотни проекти за прилагане на иновационни, практики и подходи в областта на управлението на отпадъците, въвеждането на нови технологии в тази връзка, както и организиране на информационни кампании, насочени към предотвратяване образуването на отпадъци и към промотирането на общество с нулеви отпадъци.

Пазарните консултации ще продължат до 31 март и след приключването им резултатите от тях ще бъдат обобщени в доклад, който ще бъде публикуван на страницата на Фонд на фондовете.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
И фирми със спад на оборотите от 40% ще бъдат подкрепени по мярката 60/40