Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Г. Сарийски: Замяната на лева с еврото ще е в ущърб на икономиката

България ще плати цената за това, че Германия ще спечели от Зелената сделка, коментира икономистът

Г. Сарийски: Замяната на лева с еврото ще е в ущърб на икономиката

Снимка: БГНЕС

Замяната на лева с еврото - точният израз е унищожаване на националната ни валута, загуба на част от нашия суверенитет, ще бъде в ущърб на българската икономика и изобщо на страната. Този коментар по БНР направи доц. Григор Сарийски по повод предстоящото приемане на Национален план за въвеждане на еврото в България.

„Защо се бърза чак толкова много? Много трудно може да се види факторът, който заслужава България да мине по бързата писта и да се присъедини към еврозоната. Най-очевидната причина за бързането е, че еврозоната означава вкаменяване, бетониране на страната в рамките на европейската идея и блокирането на всякакви възможности за маневри“, посочи икономистът.

Забавяне оборотите на икономиката

Според него пандемията ще продължи да оказва най-голямо влияние върху икономическата активност.

Още по темата

„Идва лято, но то ще бъде сравнително късо, тъй като основното, от което зависи как ще изглежда лятото в икономически план, е пандемията. В момента отчитаме сравнително нисък брой на заразените – няма паника, няма ограничителни мерки, свалят се маските. Но това, което предстои, е новата вълна на коронавирус, тъй като вирусите мутират. Всеки щам идва с нови непредсказуеми ефекти", напомни Сарийски. „Очакваме ръст на заразените, повторно въвеждане на поне част от ограничителните мерки", посочи той.

Икономистът съветва да носим маски и да спазваме дистанция, ако не искаме да се блокира сериозно икономиката.

Заявките на служебното правителство

Що се отнася до пенсиите, доц. Григор Сарийски е категоричен, че те отдавна имат нужда от преизчисляване.

„България има най-ниският коефициент на заместване на дохода в ЕС – отнасянето на средната пенсия към средната работна заплата. Ако за страни като Италия, Австрия, Испания коефициентът на заместване на дохода е такъв, че доходът на пенсионера намалява с около една трета, след като се пенсионира, в България доходът на пенсионера намалява три пъти“, изчисли икономистът.

Той припомни, че коефициентът на заместване на дохода беше около 42% през 2017 - 2018 г.  и продължи да намалява.

„Според оценката на Националния статистически институт до 2050-2070 г. той ще бъде около 34-35%. Не можем да очакваме воденето на някакъв по-нормален живот", е мнението на икономиста.

Той напомни, че размерът на пенсиите зависи от три неща: демографията, печалбата в икономиката, и на трето място от данъците. Сарийски прогнозира, че все по-малко ще са приходите в НОИ. 

Нарастването на цените на енергийните източници

„Това е нещо, което допълнително ще утежни ефекта от последваща вълна от пандемията, тъй като времето на предходната вълна съвпадна с периода на най-ниските цени на енергоизточниците.

Като се изключи това кратко като време събитие, се възстанови една положителна тенденция на пазара на горива. На Деня на будителя цената на петрола беше около 34-35 долара. В момента е повече от два пъти по-скъпа. Период, който е малко повече от половин година. Това води до нарастване на абсолютно всичко, тъй като цялото човешко съществуване е подчинено на снабдяването с енергия", подчерта доц. Григор Сарийски.

Още по темата

Той прогнозира, че това поскъпване е само началото на една тенденция, която ще продължава, защото се наслагват няколко различни фактора.

"На първо място – изчерпването на собствените енергоизточници на Европа. Съвсем наскоро беше обявено скъсяването на живота на най-голямото находище в Грьонинген. Европа, иска или не, ще трябва да внася газ отвън“, е мнението на икономиста.

Той смята, че като компенсация ще бъде пускането на „Северен поток-2“.

„Но за съжаление България няма да може да се възползва и най-малко от този проект. Това, което ще правим ние, е купуване на газ чрез посредници. С други думи вместо да получаваме концесионни такси, което да облекчи натиска върху бюджета, ще трябва да плащаме такси на онези, които ще превозват газа до България“, подчерта анализаторът.

Той е категоричен, че основният облагодетелстван ще бъде Германия.

„Страните, които ще изгубят най-много, са тези от стария Източен блок. (... ) Това, което ще трябва да плати Европа – специално Източна и Централна, е изключително висока цена на тока“, предупреди доц. Сарийски.

Той е убеден, че Централна и Източна Европа ще платят таксата на новия изолационизъм на Европейския съюз.

„Онези, които ще бъдат облагодетелствани от задействането на т.нар. "Зелена сделка", това са страните, първо, които имат енергоефективно производство т.е., които печелят не от производството на детайли и полуфабрикати, а които печелят от краен продукт, от финанси и т.н. сфери, в които не се иска толкова много енергия, за тях преходът ще бъде много по-лек“, отбеляза икономистът.

Григор Сарийски подчерта, че България ще плати цената за това, че Германия ще спечели от Зелената сделка.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
0
 
0
 
18
hikohaj980 до: penman
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Дрън-дрън, звездички-звездички и нищо по същество. Явно толкова си можеш. BTW ако случайно си плащал за образованието си, можеш спокойно да предявиш рекламация и да си искаш парите обратно.
1
 
0
 
17
khao до: penman
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
офф, най после се появи един по тъъъп от вас гербаджийте... черпим!
2
 
1
 
16
penman до: hikohaj980
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Само пълен *** може да напише това, което си постнал.
0
 
0
 
15
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Няма нищо по лошо за бългатската икономика и население от оставането във валутен борд или приемане на еврото или отвързване на лева като конвертириема валута. Закъсняхме вече ужасно много, поне 15 години.
0
 
2
 
14
преди 3 месеца
"блокирането на всякакви възможности за маневри - друга маневра освен девалвация на дали може да направим. И в двата случая горим или с малко евро, или с много но евтини левове. Така че маневри по-добре да не правят. Другите маневри са предимно посредствени, като тези от миналата година, но те могат да се прилагат и върху евро. Но ние така или иначе с лева все едно използваме евро от 1999г. Най-големите печеливши са банките, освен от преводи печелят и от превалутиране и в двете посоки.

Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.