Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Галъп: Близо 70% от българите се боят от зараза с коронавирус

Ниският (досега) ръст на заболеваемостта предизвиква повече критика към властта за нарушени права на фона на оценяваните досега като успешни мерки от страна на държавата

Галъп: Близо 70% от българите се боят от зараза с коронавирус

Снимка: Bloomberg

Българите продължават да оценяват високо действията на властта срещу коронавируса. Тревогата от заразата остава висока, но не расте. Мобилизацията на хората да жертват част от правата си в името на борбата с вируса пък бележи плавен спад. Видимо остава и традиционното българско съмнение за величината на заплахата, констатира в редовния си сондаж за коронавируса „Галъп интернешънъл“.

68% от българите заявяват, че се боят или че даже много се боят, че може те или семействата им да се заразят с коронавируса.

29% твърдят, че не се боят или даже никак не се боят. 3% се затрудняват да отговорят. Това са изводите от анкета експресно сондиране на общественото мнение по повод коронавируса. Изследването е проведено от „Галъп интернешънъл“ между 13 и 15 април сред 800 души сред национално представителен панел – по телефон и с СМС проучване.

Регистрираната тревога е по-висока в сравнение с времето преди въвеждането на извънредното положение, но е почти идентична с тази от миналата седмица, констатират социолозиите. Според тях уплахата се увеличи в началото на извънредното положение, но засега е спряла своя ръст.

Дали обаче успокоението не е преждевременно и дали няма да попречи на спазването на мерките?

56% от хората продължават да намират заплахата за преувеличена. И тук няма сериозна промяна спрямо последната вълна на изследване. 39% са на различното мнение или дори на диаметрално противоположното.

Българите остават сред обществата, които донякъде се съмняват в заплахата – на фона на света. Това съмнение спадна в началото на извънредното положение с ръста на броя заразени, но и сега остава сравнително високо, макар и да не бележи нов ръст.

Общо 75% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че българското правителство се справя добре в ситуацията с коронавируса.

24% са на противоположното мнение. Има и съвсем малък дял затрудняващи се да отговорят. На практика, и тук няма съществена промяна спрямо предходната вълна на сондаж преди седмица и оценката за правителството остава силно положителна. Тя се повиши с взетите мерки през март, след което се установи трайно на нивата над 70% в различните ресори дори и над 80% - когато става дума за щаба. Тепърва ще се види дали ще се задълбочава обичайната в такива случаи плавна ерозия.

Ситуационната позитивна оценка при министър-председателя Бойко Борисов също остава висока: 68%.

Данните са в синхрон с мнението на десетки изследвани от световната асоциация „Галъп интернешънъл“ страни – почти навсякъде кризата дава нов кредит на доверие на сегашните правителства и те получават висока ситуационна оценка. Тя по правило е различна от обичайния през останалото време политически рейтинг. При българския премиер рейтингът през останалото време беше двойно по-нисък.

Социолозите отбелязват, че в сравнение с предходната вълна на изследване леко намалява делът на готовите да се разделят с част от правата си в името на борбата с коронавируса, като това е на фона на обратна тенденция в много други страни.

Общо 73% от анкетираните сега са по-скоро съгласни или напълно съгласни да жертват права, а 24% са несъгласни или съвсем несъгласни. 3% не могат да преценят.

Делът на българите, готови да жертват права остава висок, но намалява от седмици насам – преди извънредното положение делът на съгласните беше 83%, преди седмица пък вече беше 78%.

Вероятно и тук личи известно успокоение, на фона на оценяваните досега като успешни мерки от страна на държавата. Ниският (досега) ръст на заболеваемостта може би създава възможност за поява на повече критика към властта и алтернативни гледни точки.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
khao до: Petar2015
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
добре е графиката, мидлех че неуките са повече от 30%...има надежда, макар и малка.
1
 
4
 
8
fon
преди 3 месеца
Ето как се унищожава огнище с коронавирус, само или с помощ
http://bulgares.blog.bg/history/2020/04/16/kak-izchezva-koronavirusa-ot-dadeno-ognishte.1706044
1
 
7
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
70% от българите се боят от зараза с коронавирус,
останалите не гледат телевизия.
3
 
6
 
6
крас до: ing5rov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Защо тези от ГАЛЪП не погледнат данните от НСИ и видят колко са броя на починалите през 2019 година!!!
ВИЖТЕ ТЕЗИ ДАННИ:
https://www.nsi.bg/bg/content/3014/коефициенти-на-смъртност-по-местоживеене-статистически-райони-области-и-пол

ТЕ СА УЖАСЯВАЩИ !!! Просто се чудя греша ли или е истина, че през 2019 тодана в България са починали 15.5% на 1000 души !!!

ТОВА ОЗНАЧАВА , ЧЕ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА СА ПОЧИНАЛИ 108 500 ДУШИ !!!!!!

В какво са превърнали България тези които ни ПАЗЯТ от КОРОНА ВИРУСА?!

ЦЯЛ ЕДИН ОКРЪЖЕН ГРАД ИЗЧЕЗВА ЗА ГОДИНА!

ТОВА НАИСТИНА Е ЧУДОВИЩНО!!
2
 
5
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Влизате в регистъра на Националния статистически институт и виждате изнесените данни касаещи ПРОЦЕТНА НА ПОЧИНАЛИТЕ БЪЛГАРИ НА 1 000 ДУШИ:
https://www.nsi.bg/bg/content/3014/коефициенти-на-смъртност-по-местоживеене-статистически-райони-области-и-пол

За 2019 година смъртността на 1 000 българи е 15.5% !!!!!!!
При 7 милиона население през 2019 година в България са починали 108 500
човека !!!!

108 500 човека !!!!!!!!!!!!!!!!!
ТОВА ИСТИНА ЛИ Е ИЛИ ГРЕША?!!!!!!
Разделете тази цифра на 365 дни и вижте колка са починалите средно на ден са близо 300 човека!!

ВСЕКИ БОЖИ ДЕН В БЪЛГАРИЯ УМИРАТ БЛИЗО 300 ЧОВЕКА , НО НЕ ОТ КОРОНА ВИРУС , А ОТ СКАПАНАТА НИ ЗДРАВНА СИСТЕМА, КОЯТО НИ ПОСТАВИ НА ЕДНО ОТ ПЪРВИТЕ МЕСТА В ИСЛЕДВАНЕТО НА ЦРУ!!!

Съпоставете тези 30-40 починали от КОРОНА ВИРУСА с починалите от инфаркти , инсулти и ракови заболявания 108 500 човека

Какво прави правителството за да реши проблемите с тези болести пред които КОРОНА ВИРУСА е като детска игра.

ЦЯЛ ЕДИН ГОЛЯМ ОКРЪЖЕН ГРАД ИЗЧЕЗВА ОТ ЛИЦЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗАРАДИ ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА!!

ТОВА НАИСТИНА Е ЧУДОВИЩНО!!

Още от Икономика и политика
Радев: Искането на Борисов за свикване на ВНС е пренебрежение към Конституцията