Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

„Галъп“: Недоверието към правителството премина над 70%

62% от българите подкрепят протестите срещу правителството, близо 60% от анкетираните искат оставка, а 50% смятат, че предсрочните избори са необходими

„Галъп“: Недоверието към правителството премина над 70%

Снимка: Олег Попов/Investor Media Group, архив

Протестите, оставката и предсрочните избори се подкрепят, макар още да не се вижда ясна алтернатива и нови лидери. Всички основни формации и политически дейци, с изключение може би на ДПС, губят от създалата се ситуация, за сметка на по-малките си конкуренти – в тази ситуация „малките стават големи“. Изгледи да бъдат в следващо Народно събрание имат седем формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни.

Още по темата

Това са част от изводите от националното изследване, проведено от 30  юли до 7 август сред 811 пълнолетни българи. То е част от редовния „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ – независимото ежемесечно проучване „лице в лице“, което се провежда вече тридесет години. Теренът е преди анонса на Бойко Борисов за конституционен дебат и няма как да отрази потенциалния ефект, посочват социолозите.

В анкетата на „Галъп“ 62% са категорични, че подкрепят протестите срещу правителството, 23,7% заявяват, че не ги подкрепят, а останалите се колебаят. 58,9% от анкетираните искат оставка, а 26,5% са на противоположното мнение.

Данните показват и обичайната от десетилетия структура на мненията по всички въпроси за властта в нашата страна в края на всеки един мандат, но в същото време сочат и сериозно обществено раздразнение. Свидетелство за недоволството е, че вече 50% смятат, че предсрочните избори са необходими за България, докато 34,1% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Социолозите констатират, че преди седмици идеята за предсрочни избори по-скоро не събираше ентусиазъм. Очевидно, масовото съзнание плавно „свиква с мисълта“ за предсрочни избори.

Въпреки всичко обаче, все още не съществува усещането за налична алтернатива: 38,1% смятат, че в момента има партия или коалиция, която да може по-добре да управлява страната, но почти толкова – 35,7% – заявяват, че такава няма. Останалите се колебаят.

И ГЕРБ, и БСП губят позиции и сега са с почти изравнени нива на електорална готовност сред хората с избирателни права. В открит въпрос ГЕРБ има 14,5% или около 800 хиляди потенциални гласове (от общо около 5,5 млн. трайно пребиваващи с избирателни права българи). БСП е с 13,9%, което значи близо под 800 хиляди гласа. В последните парламентарни избори ГЕРБ събра около 1,150 млн. гласа, а БСП – около 950 хиляди. ГЕРБ е с преднина и сред твърдо решилите да гласуват.

Партията на Слави Трифонов действително е основен бенефициент от случващото се в страната – с растяща подкрепа, която сега достига до 7,9% от избирателите в страната. ДПС остава в традиционния диапазон от близо 7%, което е близо под 400 хиляди гласа, изчисляват в „Галъп“.

С 5,7% Демократична България отбелязва между два и три пъти по-добър резултат от обичайните си нива. Най-отчетливо в този микс расте „Да, България“. Новата формация на Мая Манолова се е развила и вече е с 2,4% или условно около 130 хиляди гласа. С 2,3% са и „Обединени патриоти“ (с най-видимо присъствие на ВМРО). Това е около потенциалната бариера за влизане в Народното събрание. На последните парламентарни избори тя беше над 130 хиляди гласа. Така формулата за влизане в следващия парламент към този момент – е 5+2. „Воля“ пък е близо до основния „пакет“ с 1,6%. Данните, разбира се, не могат да играят ролята на прогноза, а са само моментна картина. Това уточнение е особено важно на фона на изключително динамичната ситуация.

Сред останалите формации правят впечатление АБВ – с 0,6%, „Глас народен“ – с 0,4% и т.н. „Атака“, „Възраждане“, проектът на Цветан Цветанов и проектът на Васил Божков засега са с по 0,2%.

Около 4% заявяват, че биха подкрепили независим кандидат (разбира се, това е по-скоро декларативна позиция). Още един процент са убедени, че не биха подкрепили нито една от познатите партии и т.н.

Впечатляващ е делът на хора, които твърдят, че ще отидат да гласуват, но ще отбележат „не подкрепям никого“, съответно около 6,6% - още едно свидетелство за делегитимация на политическата прослойка. Разбира се, по-вероятно е в реална изборна ситуация огромната част от тези хора по-скоро да не гласуват. 27,4% директно заявяват, че не биха гласували.

От 40 до над 50% не могат да разпознаят представителите на „Отровното трио“. От анкетата се вижда, че представителят на другото крило на протеста Христо Иванов значително подобри доверието си и ако преди положителните оценки за него не бяха повече от 6%, сега са вече около 9%.

Числата обаче като цяло не показват протестът да е произвел нови политически „звезди“ до този момент.

Личното доверие на Борисов е вече 20% - най-ниското ниво в последните няколко години. Недоверието е 68%. Само преди два месеца доверието се движеше около 25%, а недоверието – около 60%, припомнят социолозите. Така 

Борисов вече е на нивата на доверие, например, на Илияна Йотова или на Томислав Дончев. Непосредствено до Борисов е Корнелия Нинова със 17% доверие.

На практика цялото правителство отбелязва спад в доверието – след като се движеше близо около 30%, сега е около 19%. Недоверието пък е преминало над 70% - за пръв път от години.

Сходна е тенденцията и при парламента – доверието там сега е около 15%, при обичайни за последните месеци около 20%. Недоверието е 77%.

Личното доверие Румен Радев остава високо – 47%, при недоверие 35%, но одобрението за президентската институция като цяло пък като че ли изглежда малко по-застрашено от сегашната ситуация - то се движеше около 55%, а недоверието – близо над 30%. Сега обаче „ножицата“ тук като че ли се затваря и доверието вече е 47% а недоверието е 39%. Въпреки това институцията остава с положителен баланс.

Явно в сблъсъка Борисов - Радев потенциално застрашена е популярността и на двете страни, като, разбира се, в осезаемо по-неизгодна позиция е премиерът Борисов, смятат в „Галъп“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
2
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много сметки,много нещо ей.....
0
 
2
 
9
petrg5s до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Учиндолския *** не може да вземе повече от 6-7%.Това му е супер макса.И фалиралия тиквонии каза, че мнозинство може да прави само и единствено с БСП.Герб ще направи 99% пак мнозинство.Десните не ги отписвай !
2
 
2
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нека да видим картинката от следващите избори:Герб - 25%Бсп - 20%Слави - 15%ДПС - 15%ДБ - 10%Други ( от които никой няма да мине 4%) - всички останали.Хайде сега да видим как се прави мнозинство с тези партии?Герб - с никойБсп + Дпс - не стигаДБ + Слави - не стигаИ какво правим?
4
 
5
 
7
vajvaj до: petrg5s
преди 1 година
Мисля, че от никого не са взимали пари. Просто Райчев е Комунист и винаги ще брани БСП безплатно. В момента това са резултатите, които изнасят на БСП, но за да не го нахейтят много "умнокрасивите" тролове е понадул процентите на ДБ. Относно протестите данните са пълно менте, но там може да си позволи да лъже колкото си иска, защото не подлежат на валидиране през избори :)
3
 
4
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Абе взели са няколко милиона от Дубайския бизнесмен.Всяка една цифра тук се разминава и то с много,даже и с чисто комунистическите агенции

Още от Икономика и политика
ДАЕУ: Общините подценяват изискванията за киберсигурност