Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ген. Боцев: Въоръжените сили изпълняват задължения си, но с определени ограничения

Ресорната парламентарна комисия прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2018 г.

Ген. Боцев: Въоръжените сили изпълняват задължения си, но с определени ограничения

Снимка: Pixabay

С 13 гласа "за" и един "против" парламентарната Комисия по отбрана прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2018 г., внесен от Министерския съвет на 25 април, предаде БТА. 

На заседанието по документа говориха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Остава основният извод, че въоръжените сили изпълняват конституционните си задължения с определени ограничения. Примери даде началникът на отбраната ген. Боцев, посочвайки известни проблеми като некомплекта с личен състав, състоянието на въоръжението и техниката, но и резервните части. Боцев дори даде пример със своя докладна записка до министъра на отбраната за освобождаване на военновременни запаси от части. Генералът посочи, че е имало и неизпълнени учения, като 12 от ученията във ВМС. Най-вече остава проблемът с личния състав, но за момента негативната тенденция е спряна. 

Още по темата

Заместник-министър Анатолий Величков отбеляза, че ще продължат усилията за съкращаване на разходите в направления, които не създават отбранителни способности. Отчетени пред депутатите бяха и усилията за увеличение на възнагражденията на военнослужещите. 

Величков информира членовете на комисията във връзка с договора за възстановяването на летателната годност на щурмовите самолети Су-25, че в края на миналата година от военното ведомство са получили отрицателно становище от кореспондентската банка, когато предвидените средства са били наредени от сметките на МО към дружеството - изпълнител в Беларус. Кореспондентската банка ги е върнала на два пъти с аргумента, че не кореспондират с политиката й. След консултации през април банката е сменена и се очаква становище на комисията за експортен контрол, свързано с несигурност на МВнР в тълкуването на директивата за санкциите срещу Беларус, посочи Анатолий Величков.

Той каза, че очакват това становище да стане факт в понеделник, за да имат основание отново да наредят средствата от 82 млн. лева за летателната годност на Су-25. Нямаме друга самолетна авиационна техника, която да извърши на пределно ниски височини непосредствена огнева поддръжка на сухопътна операция, подчерта заместник-министърът пред депутатите от комисията.


 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Иван Нейков: Разделянето на здравната система крие своите рискове