Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Годишната доходност по 3-годишните ДЦК се повиши до 1,32%

В днешния аукцион се забелязва активното участие на гаранционните фондове, които са придобили 32,07% от предложените ДЦК

Годишната доходност по 3-годишните ДЦК се повиши до 1,32% на проведения днес аукцион спрямо 1,13% на 28 януари тази година, съобщиха от Министерството на финансите.

В днешния аукцион се забелязва активното участие на гаранционните фондове, които са придобили 32,07% от предложените ДЦК за общо 40 млн. лв. Обикновено делът на тези фондове е нисък. През миналата седмица обаче беше крайният срок за превеждане на вноските на банките във Фонда за гарантиране на влоговете. Общата сума на тези вноски е 218,6 млн. лв., като всички банки са покрили задълженията си.

Самият Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е длъжен да влага основната част от активите си в български ДЦК и вероятно се е възползвал от първия аукцион в календара, след като всички банки са направили вноските си във фонда.

Сред по-големите гаранционни фондове у нас са Фондът за гарантиране на влоговете в банките с активи за 1,55 млрд. лв., Гаранционният фонд по застраховане с активи за 108 млн. лв. и Фондът за компенсиране на инвеститорите с 9,6 млн. лв. активи. Такъв е и Сребърният фонд, но той няма право да инвестира в български ДЦК.

Банки са придобили 50% от предложените днес ДЦК, договорни фондове са записали 14,22% от количеството, а пенсионни фондове - 3,71 на сто.

Постигнатата доходност на аукциона е под тази на облигациите със сходни характеристики на редица държави - Словения (5,93%), Унгария (4,42%), Румъния (2,87%), Испания (2,49%), Италия (2,25%), Турция (1,90%), Ирландия (1,85%), Литва (1,58%) и др.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за януари-ноември 2018 г.