Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Горанов: Икономическият растеж на България за 2019 г. е един от най-високите в Европа

Финансовият министър отчете тази година като успешна за българската икономика и за държавата

Горанов: Икономическият растеж на България за 2019 г. е един от най-високите в Европа

Снимка: БТА

Тази година беше успешна за българската икономика и за държавата, каза по време заседанието на кабинета министърът на финансите Владислав Горанов. Заедно с останалите министри той направи отчет пред премиера за свършеното от неговото ведомство през 2019 година.

Три рейтингови агенции оцениха положително кредитния рейтинг на българската държава през 2019 година, посочи Горанов, цитиран от БТА. През март Fitch увеличи перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, през август Moody's повиши перспективата на кредитния рейтинг от стабилна на положителна, през ноември "S&P" повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута", каза финансовият министър.

Министър Горанов изрази очакванията си до края на април 2020 г. страната ни да успее успешно да финишира дългия си път към включването на българския лев във Валутно-курсовия механизъм ERM II.

За последните години сивата икономика спадна от около 30 на сто през 2016 г. на около 20 процента в края на 2018 година, каза министърът. 

Още по темата

Спрямо 2014 г. приходите по консолидираната фискална програма са се увеличили с 50 процента като данъчните приходи нарастват с близо 53 на сто; минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст нараства с 62 на сто, като имаме предвид и плана за следващата година; значително намалява безработицата, като се очаква за следващата година да достигне 4,1 на сто; минималната работна заплата, с увеличението, което вече гласува правителството, ще нарасне спрямо края на 2014 г. с 80 процента; средната работна заплата следва прогнозите от началото на мандата на правителството и се очаква да нарасне, спрямо края на 2014 г., с 62 на сто, посочи Горанов. 

С малко забавяне ще започне електронното възлагане на обществени поръчки, каза още министърът. И уточни, че от 1 януари 2020 г. всички второстепенни разпоредители с бюджет на МФ и самото министерство, а по график и другите министерства, ще започнат да възлагат обществени поръчки електронно.

В отчета си финансовият министър припомни успешното приключване на две арбитражни дела - с EVN и с Държавния резервен фонд на Султанат Оман. "Оманският фонд претендираше 80 млн. евро, а EVN претендираше обезщетение в размер на 850 млн. евро", поясни министърът.

Преките чуждестранни инвестиции поддържат устойчив тренд - около 3 процента от БВП, инвестициите и вътре в страната са на прилично ниво, като растежът, който очакваме за тази година е между 3.5 и 3.7 процента - реален растеж, който е един от най-високите в Европа, отчете министърът на финансите.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
4
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Горанов, оценка Добър 4. Ръста не е лош, с оглед на "материала" ( липсващи и недостатъчно образовани кадри, корупция и тн.).
Друг фактор за високия ръст е сравнително ниската база, от която се изхожда.
Но при тези условия - толкова.
Лошото е, че няма кой да дойде и да постигне по-висок резултат. Казано по друг начин, тоя кон толкова си може да дърпа, но други коне няма, има само някакви куци кранти. ( с претенции да са коне)
2
 
4
 
5
преди 1 година
***. кремълската *** (коментарите по долу )надава рев до небесата! ТОВА Е ДОБРЕ! движим се в правилната посока.ПСЕТАТА им остава да скимтят и джафкат
7
 
11
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
3.5% ръст при 3.1% инфлация = 0.5% реален ръст :) Ха добро утро!
Без еврофондове - минус 3% директно, сметката идва на минус 2.5% "ръст".
5
 
17
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Toa Sопол да земе да се скрие някъде, изключително нагло коPеле, къде ги събират такива на едно място, като и оня министър на икономиката Караниколов ли беше, същия наглеC. Изключително неприятни. Чудя се къде ги намират такива, няма ли почтенни млади хора с добро образование и да са реални а не свищовски отреPки, като тия дваматa.
8
 
19
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Стига си лъгал, нещастнико Горанов!!!! Бива наглост, но твоето и на началника ти нямат мярка! Вместо да си поемеш отговорността за "безплатното" жилище, ти проповядваш лъжи като за прости хора, каквито са феновете на боко от Банкя - те му вярват.
Като през последните години растежът в Румъния беше 7% срещу нашия 3.1%, какво спечелихме ние? Двете страни тръгнаха от едно и също равнище при влизането си в ЕС, а сега Румъния имат индекс на БВП на човек от населението 63 при 49 за България. ХАЙДЕ НАПРАВЕТЕ анализ откъде идва това! НЯМА полза да го криете. Няма да обидите чувствата на Борисов, като кажете, че Румъния обърна внимание на съдебна система и корупция, а ние сме "ПЪРВЕНЦИ" в ЕС, надменно ги игнорираме и продължаваме да КОПАМЕ надолу.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май