IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горна Оряховица подготвя идеен проект за пътна връзка с магистрала "Хемус"

Общината ще финансира и проведе процедурите за предпроектните проучвания и отчужденията за изграждането на трасето

12:41 | 24.02.21 г.
<p>
	Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. <em>Снимка: МРРБ</em></p>

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Снимка: МРРБ

Община Горна Оряховица е започнала процедура за подготовка на строителството на връзка с магистрала „Хемус“. Дейностите по изготвянето на идейния проект общината на практика ще финансира сама, като Агенцията „Пътна инфраструктура“ ще се включи при уширяването на съществуващ път, по който ще преминава трасето.

Това става ясно от отговор на въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на депутата Явор Божанков от „БСП за България“. Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Божанков подчертава, че общинският съвет на Горна Оряховица, на заседание в края на януари, е упълномощил кмета на общината да възложи изработването на планово-техническо задание за предпроектни проучвания за северен обход на Горна Оряховица, който да осъществи транспортен достъп до магистрала „Хемус“.

Същевременно депутатът припомня на Аврамова, че в предишен неин отговор на въпрос за същото трасе тя е посочила, че пътната агенция ще възложи изработката на идейния проект за връзката.

Аврамова казва в отговора си, че връзката на Горна Оряховица с магистрала „Хемус“ ще е част от проекта за интермодален терминал, който ще започне да се подготвя за осъществяване тази година. Изпълнението е предвидено да започне през 2022 г. и да приключи през 2025 г.

Строителството на северна тангента, която да свързва общините Горна Оряховица, Лясковец, Елена и Златарица с магистрала „Хемус“ и да изведе трафика от общинските центрове и околните села, е обсъждано на среща с кмета на Горна Оряховица в средата на миналата година, казва регионалният министър. В срещата са участвали представители и на областното пътно управление на обл. Велико Търново.

Трасето ще започва от пътя Камен – Горна Оряховица при гр. Долна Оряховица, ще преминава през землищата на Долна Оряховица, селата Правда, Янтра, по някои общински пътища, по републиканския път Полски Тръмбеш – Велико Търново и ще се включи в пътя Русе – Велико Търново на няколко километра южно от магистралата.

Преди тази среща – в началото на 2020 г., община Горна Оряховица е заявила, че има готовност да проведе процедурата за изменение на подробния устройствен план във връзка със строителството и по отчужденията.

Не е ясно обаче откъде ще дойдат парите за финансиране на самото строителство на пътя. Общината едва ли има възможност да поеме такъв разход, т.е. ще се търсят варианти от държавния бюджет или европейските фондове.

Междувременно вчера стана ясно, че е одобрено трасето на магистрала „Хемус“ през област Велико Търново. Магистралата ще преминава през землищата на 11 населени места, вкл. Павликени, Полски Тръмбеш, Поликраище.

На днешното заседание на Министерски съвет пък правителството отпусна още 9 млн. лева за общините Разград и Аксаково заради строителството на магистралата. Премиерът Бойко Борисов посочи, че това е най-важната задача на двете общини, защото ако трасето бъде завършено до 2 години, то коренно ще промени целия регион.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още