IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждански организации протестираха срещу замърсената околна среда

Няколко сдружения отново се обявиха против изграждането на сметища в Ямбол, Баня и Разлог

17:03 | 31.10.13 г.
Граждански организации протестираха срещу замърсената околна среда

Граждански организации протестираха пред здравното и пред екологичното министерство срещу замърсената околна среда и срещу изграждането на сметища, съобщиха от Сдружение ДЕН и Коалицията за устойчиво развитие.

Министър Искра Михайлова се е срещнала с представители на протестиращите екологични и граждански сдружения. Основно е обсъждан въпросът с изграждането на депата за отпадъци в Хаджидимитрово и Дражево край Ямбол, Баня, Разложко, Самоков и Суходол, информираха и от МОСВ.

Михайлова е припомнила, че всички тези проекти са спрени, но все пак България има сериозен проблем с  депонирането  на отпадъците. Екоминистерството подготвя сигнал до прокуратурата за случая в Ямбол. За Баня и Разлог Михайлова е предложила да бъде потърсена помощта на омбудсмана, който да даде становище, ако не са зачетени правата на гражданите и са нарушени процедурите за общественото  обсъждане.

Според неправителствените организации при някои проекти са компрометирани оценките за въздействие върху околната среда, има неистински комплексни разрешителни, имало и злоупотреба с евросредства по програма „Околна среда“ и други финансови инструменти. Сдруженията твърдят още, че има  подмяна на данни за промишлени замърсявания и се прикриват опасни замърсители на въздух, почви и води, както и корупционни практики.

Михайлова е заявила, че българинът трябва да започне да разделя отпадъците и събира разделно, за да се рециклират хартията, метала и стъклото, а биологичните отпадъци да се третират така, че да не създават опасност за здравето на хората.

Преди месец министърът посочи, че заради протестите срещу регионалните депа в Ямбол и Разлог строителството им е спряно и се търсят спасителни варианти евросредствата по програма "Околна среда" да бъдат усвоени до 2015 г.

Представители на здравното министерство също са се срещнали с протестиращите. Преговорният граждански комитет е поискал достъп до заседанията на Междуведомствения комитет за околна среда и здраве и да бъде възстановена отменената Наредба №7 за задължителни отстояния на строежи и производства от сгради в населени места.

Друго искане е за незабавен скрининг върху населението заради промишлени замърсявания при добив и преботка на мед и злато в райони като Средногорието и софийското поречие на река Искър.

Сдружение ДЕН е инициатор за честването на 31 октомври като ден на правото ни на здравословна и чиста околна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още