Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Гърция пак е в списъка за пазарен риск при експортното застраховане

ЕК поиска да се приложат икономически мерки от 27 март до 31 декември заради риска в търговията по време на COVID-19

Гърция пак е в списъка за пазарен риск при експортното застраховане

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството прие изменения и допълнения на списъка на държавите с пазарен риск по Закона за експортното застраховане, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Обратно в списъка е включена Гърция.

Още по темата

Правят се също технически корекции като замяна на „Великобритания" с „Обединеното кралство" и „Холандия" с „Нидерландия".

Въвежда се приетата от Европейската комисия промяна относно временното третиране като непазарни на търговските и политическите рискове, свързани с износ за държавите с „пазарен риск".

Промяната ще се прилага за периода 27 март -31 декември 2020 г. и е част от пакета икономически мерки, насочени към подкрепа на българската икономика и най-вече на експортно- ориентираните компании в условията на епидемичен взрив от COVID-19.

Investor.bg припомня, че на 27 март Европейската комисия извади временно всички държави от списъка с "продаваеми рискове" по силата на Съобщението за застраховането на краткосрочни експортни кредити. Целта на промяната беше държавното застраховане на краткосрочни експортни кредити да стане по-широко достъпнo в контекста на настоящата криза с коронавируса.

С изменението се разширява гъвкавостта, въведена с Временната рамка на Комисията за държавната помощ по отношение на възможността държавните застрахователи да предоставят застраховане за краткосрочни експортни кредити.

Експортните кредити дават възможност на чуждестранни купувачи на стоки и/или услуги да разсрочват плащането. Вследствие на изменението държавните застрахователи по принцип ще могат да се намесват и да осигуряват застраховане за рискове по краткосрочни експортни кредити за всички държави, без да е необходимо държавите членки да доказват, че съответната държава временно е "непродаваема".

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Унгария постави България в списъка с рисковите страни по отношение на COVID-19