IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: Трябва да се търсят възможности за ръст на пенсиите

Това обаче може да се случи само в условията на икономически растеж, смята председателят на социалната комисия в Народното събрание

19:22 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трябва да се търсят възможности чрез бъдещи дискусии да се увеличат пенсиите, защото има 1,2 млн. души с пенсия под 300 лева. Не бива да се отрича идеята да се търсят възможности за повишаване на всички пенсии, коментира председателят на комисията по труда и социалната политика в Народното събрание Хасан Адемов пред БНР.

Той обясни, че пенсиите може да се повишат, ако се смятат спрямо осигурителния доход за 2015 г.

Припомняме, че пенсионерски организации ввече предложиха всички стари пенсии - не само минималните, отпуснати до 31 декември 2016 г., да се актуализират с осигурителния доход за 2015 г. За последно това беше направено през 2008 г., когато икономиката растеше. Сега се твърди, че има ръст на икономиката, значи може да се стигне и до такова предложение, смята Адемов. Той подчерта обаче, че такъв механизъм може да се търси само при растеж на икономиката.

Хасан Адемов напомни, че в момента държавата има единствен инструмент в подоходната политика и това е размерът на минималната заплата. "Това не е прагматична подоходна политика. Подоходната политика е оставена на случаен принцип", заяви депутатът. 

Проблемът с ниските пенсии не може да се реши, ако се гарантират еднократно средствата за увеличението им, коментира още той. По думите му дори да се осигурят парите, които по изчисления на Националния осигурителен институт са около 1,5 млрд. лева годишно, това не решение, тъй като това трябва да се прави всяка година.

Недостигът в пенсионната система се покрива от данъци, а не от осигуровки, припомни Адемов. Той добави, че за да има възможност за преизчисляване на всички пенсии, трябва да има по-високи нива на заетост, на БВП и от там - на доходи и приходи в осигурителната система.

"В България осигурителната система беше принесена в жертва на другите секторни политики и после в условия на дефицит от нея се иска да реши всички проблеми, включително и проблемите на бедността. Разбира се, в предизборна ситуация има опасност от разгръщане на популизъм, който да срине и съществуващата система", предупреди Адемов.

Христина Христова, бивш социален министър, също смята, че заради дефицита в осигурителната система трудно може да се намери решение за ниското ниво на пенсиите. Преизчисляването на пенсиите е един от инструментите, но не се е състоял дебат дали това е подходящ начин за увеличаването им, каза Христова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още