IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната комисия на НС не прие бюджета на общественото осигуряване

Депутатите се разединиха по заложените параметри и дадоха заявка за поправки до второ гласуване

12:18 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентарната комисия по труда и социалната политика отхвърли проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 г.

Проектът за бюджет на ДОО за догодина предвижда увеличение на пенсионната осигурителна вноска, „замразяване“ на обезщетенията за майчинство и за безработица, запазване на размера на максималната пенсия, увеличаване на пенсиите с 2,4% и повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

От БСП заявиха, че до второ четене ще внесат редица поправки в проекта, същото посочи и Димитър Танев от Реформаторския блок.

Димитър Байракторов от Патриотичния фронт заяви, че няма да подкрепи проекта за бюджет, защото е „бюджет на кражбите и тоталното източване на социалната система“. Той поиска пълна ревизия на инвалидните пенсии, като посочи, че и догодина план-сметката залага ръст на инвалидните пенсии. Според него всеки втори пенсионер е инвалид.

Байрактаров посочи, че е мит, че системата няма пари за общо увеличение на пенсиите и е умишлено създадена схема за кражба на милиарди.

Георги Гьоков от БСП също разкритикува проекта и обясни, че не го подкрепя, защото не е социално ориентиран. По думите му този бюджет утвърждава бедността и дестабилизира фондовете на Националния осигурителен институт (НОИ). Според него бюджетът трябва да генерира осигурителни права, а предложеният генерира бедност и социално изключване. Той прогнозира, че с предложения проект бедността към края на следващата година ще се увеличи.

Гьоков изтъкна обаче, че увеличението на осигурителните вноски за фонд „Пенсии“ е правилен ход. Той обаче попита защо това се прави с такава символична стъпка и защо за поредна година се „замразява“ размерът на максималния осигурителен доход и почти всички социални плащания. До второ четене ще внесем редица поправки, посочи Гьоков като позиция на БСП в комисията.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че дори да не бъде приет бюджетът на ДОО, няма драма. По думите му няма опасност пенсионери да не получат пенсиите си или пък да не бъдат получени обезщетения. Единственото, което може да се случи, е да не се увеличат пенсиите със заложения процент и да не се увеличи пенсионната вноска, което пък няма да доведе до ръст на приходите на НОИ.

Работодателите в лицето на Васил Велев от АИКБ одобриха основната рамка на предлагания бюджет. Велев остана недоволен, че остава нерешен въпросът с реформата в ТЕЛК, както и трите дни болнични да се плащат от работодателя. Той обаче изрази удовлетворението си, че минималните осигурителни доходи няма да се увеличат служебно.

Димитър Бранков от БСК също подкрепи замразяването на максималния осигурителен доход, но подчерта, че сега не е моментът за ръст на осигуровките.

Лаконично президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов каза, че има и добри постановки в предлагания проект, като визира промените за майките, които ще имат право да се върнат по-рано на работа.

Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още