Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хората в неплатен отпуск заради пандемията сами ще плащат здравните си вноски

Парламентът гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение

Хората в неплатен отпуск заради пандемията сами ще плащат здравните си вноски

Снимка: БГНЕС

Неплатеният отпуск от 90 календарни дни, взет заради пандемията, ще бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година. По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права. Това реши парламентът, като гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение, предава БНТ.

Народното събрание даде също разрешение на Министерството на здравеопазването за допълнителни плащания на служителите от системата във връзка с коронавируса. Работещите на първа линия лекари и други медицински лица ще получават допълнително заплащане заради Сovid-19 до три месеца след отмяна на извънредното положение в страната. 

Още по темата

Текстовете предвиждат още да може да се изплащат допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, които ще са в допълнение на тези, разрешени в сега действащия Закон за държавния служител (до 30% от заплатата). Те ще се дават и на хората, които се занимават с поставяне на ваксини. 

През промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение парламентът прие окончателно отпускането на компенсации за пострадалия от Covid кризата малък и среден бизнес, допълва БНР. От мярката ще могат да се възползват фирми, които са спрели работа след 1 ноември миналата година заради извънредната епидемична обстановка. А предприятия, които след 1 януари 2020 г. са възобновили дейността си, ще получават безвъзмездни средства за всеки от месеците до отпадане на основанието за прекратяването на дейността им заради Covid-19.

Депутатите приеха промяна в Закона за местните данъци и такси, според която новият начин на изчисляване на новата такса смет - на брой замърсители, влиза в сила през втората година, следваща публикуването на резултатите от преброяването на населението, тоест не по-рано от 2024 г.

Депутатите решиха общините да не бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета. Общините ще имат възможност, ако не са ги изплатили до края на миналата година, да могат да го направят до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Прието беше още доходът на доброволните приемни семейства да е равен на този на близките и роднините на дете с над 90% увреждане.

Промените в Закона за хазарта за пореден път бяха разкритикувани от опозицията, според която не е редно тези поправки минават през преходни и заключителни разпоредби на извънредния закон. Допълненията бяха приети без дебат.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

4
 
3
 
7
penman до: ing5rov
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
По-големи откачалки от вас ***, които сте си продали не само мозъка, а и дупетата на Расията, няма!
5
 
2
 
6
ing5rov до: penman
преди 2 седмици
психо , пак бъркаш посоките ... вашингтон е новата мека на комунизма ...
3
 
2
 
5
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Комунистическите кратуни - в Расията!
3
 
1
 
4
ing5rov до: дядя Вова
преди 2 седмици
идиотското театро , чрез което да вкарат света в дългове и да поизтребят част от стадото с "ваксини" ...
4
 
3
 
3
преди 2 седмици
Дори и епидемия няма!!!

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 март