Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хотелиери: Август няма да компенсира загубите от предните месеци

Има над 80% спад на туристи от чужбина, но за сметка на това се отчита бум на българските туристи по Черноморието

Хотелиери: Август няма да компенсира загубите от предните месеци

Снимка: Pixabay

Туристическият бранш отчита един труден сезон, а август не може да компенсира загубите. Това заяви в ефира на БНТ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му финансовите последици от пандемията са огромни и тепърва ще се изчисляват, но за момента не са обявени фалити.

По думите му, има над 80% спад на туристи от чужбина, но за сметка на това, се отчита бум на българските туристи по Черноморието. Това е една добра възможност за хотелиерите да върнат българските туристи, допълни Занков.

Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България цитира данни на НСИ, с поред които отливът на клиенти е с почти 90% спрямо миналата година. 

Още по темата

„Спадът е основно при чуждестранните туристи. Според нас, положението ще стане още по-зле през зимата, не очакваме с магическа пръчка да се оправи положението.

Има заведения, които изобщо не са отваряли този сезон и очакваме фалити след няколко месеца“, смята Коларов.
Занков обаче е категоричен, че държавата няма ясна политика за бранша. У нас все още липсват карантинни хотели, което значително би подпомогнало сектора, добави той

С тезата обаче не се съгласи председателят на Сдружението на заведенията. "Заведенията са малко по-различен отрасъл и не съм съгласен, че не се направи нищо за нашия бранш. В последните месеци успяхме да постигнем неща, за които се борим с години. Най-важното е намаляването на ставката на ДДС на 9%", обясни Коларов.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 1 месец
Стига сте плакали Август може да не може да заличи всички загуби до сега но може значително да ги намали Защо сте се разбързали да затваряте хотели и заведения Септември е един от най хубавите месеци на лятото Намалете цените искайте от държавата да издаде по вече валчари за почивки и работете Разчитайте и на себе си не само на държавата

Още от Икономика и политика
Ангел Кунчев препоръчва удължаване на епидемичната обстановка до края на ноември