Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

HRW: България трябва да спре да отхвърля бежанците

Условията за прием на мигранти в страната са се подобрили в сравнение с плачевните условия в края на 2013 г., отчита организацията

HRW: България трябва да спре да отхвърля бежанците

Бежански лагер в Харманли. Снимка: архив Ройтерс

„България има систематична практика да възпрепятства хората, които търсят убежище, да влязат в страната“. Това е основното заключение на доклада на правозащитната организация Human Rights Watch (HRW), публикуван днес в сайта на групата.

В материала, състоящ се от 76 страници и озаглавен „План за овладяване“: Отпращане и задържане от страна на България на сирийци и други търсещи убежище и мигранти”, се набляга на това как през последните месеци българската гранична полиция често е използвала груба сила и е връщала безцеремонно хора, потърсили убежище в Турция. Бежанците са били връщани принудително към границата, без да имат възможност да подадат молби за убежище. Това определено трябва да приключи, се заявява в доклада.

Още по темата

Също така българското правителство трябва да спре насилието и злоупотребите срещу имигранти на границата с Турция, се посочва още в материала. Страната ни трябва да спре да гони мигриращите на турската граница, да прекрати прекомерното използване на сила от страна на граничната охрана, както и да  подобри отношението към задържаните, категорична е организацията.

Според HRW резкият спад в броя на преминаващите границата на България, съвпадащ с официалното обявяване на политиката за ограничаване и намаляване броя на търсещите убежище и на други мигранти, нелегално преминаващи границата, показва систематична и целенасочена практика да се пречи на хора без документи, търсещи убежище, да влязат в България и да подадат молби за международна закрила.

Условията за прием на бежанци в България са се подобрили в сравнение с плачевните условия в края на 2013 г., но тези подобрения са по-малко впечатляващи, когато се разглеждат в контекста на усилията на България да попречи на търсещите убежище да подават молби за статут на бежанци, твърди Бил Фрелик, програмен директор за правата на бежанците към организацията. 

„България, разбира се, е изправена пред хуманитарно предизвикателство и нейният капацитет да отговори на това предизвикателство е ограничен“, признава още Фрелик.

В близкото минало България не е била страна, приемаща значителен брой бежанци. През последното десетилетие средно на година България регистрира около 1000 лица, търсещи убежище. Това се променя през 2013 г., когато над 11 000 души, повече от половината от които бягащи от смъртоносните репресии и война в Сирия, подават молби за убежище.

Въпреки достатъчното ранни предупредителни знаци страната не е подготвена за това увеличение. В доклад на Министерството на вътрешните работи от 5 февруари 2014 г. се казва, че “до средата на 2013 г. България беше напълно неподготвена за прогнозирания поток от бежанци”.

Припомняме, че над пет пъти за година са е увеличил броят на чужденците, които са потърсили убежище в България, по данни на европейската статистическа служба "Евростат". Най-много молби за статут – 63 на сто (4 510), са подадени от сирийци, 8 на сто (565) – от апатриди (лица без гражданство – бел. ред.), а 6 на сто (435) – от алжирци.

По статията работиха: Теодора Георгиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
4
 
7
albobo76 до: bgMan
преди 5 години
Няма профилна снимка
Защото HRW са едни добре платени лаици, които само това могат, да лаят.
0
 
5
 
6
преди 5 години
Защо HRW не вземат сами да се погрижат за тях а прехвърлят топката на страни като България?
1
 
9
 
5
преди 5 години
Няма профилна снимка
HRW много са се загрижили за "бежанците", условията се били подобрили, а защо не се заинтересуват дали са се подобрили условията за Българите в България? "Бежанци" в кавички, защото това не са никакви бежанци, а нелегални имигранти. Който има съмнения да провери дефиницията за бежанец.
1
 
9
 
4
преди 5 години
Аз мисля, че Брюксел има нужда от повече сирийци :)) тряя да направим нов износ а и EU се правеха на отворени, че нещо щели да спират парите заради нашите правителствени крадци ами тъкмо ето един предтекст, че не можем да си позволим да издържаме бежанци :)))
0
 
11
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
Тия уочове само пари трошат. Ако ги даваха за сирийците, щеше да има някаква полза от уочове.

А иначе съвсем правилно ги спираме на границата, защото нямаме ресурс да ги издържаме, а когато станат повече създават социално напрежение в държавата. Освен това имаме основание да ги връщаме, защото в Турция, откъдето се опитват да влязат, няма война и съответно опасност за живота им.

Въпросът е на каква цена? Тази жива верига от полицаи и тя струва пари. А пък бившите ни обясняха как само една ограда трябвало да измажем...

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска