Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

И АБВ се обяви за увеличаване на доходите и прогресивен данък

Партиите на Константин Проданов и Татяна Дончева обещават минимална работна заплата от 700 лв. и привличане на половин милиард частни инвестиции

И АБВ се обяви за увеличаване на доходите и прогресивен данък

Константин Проданов и Татяна Дончева. Снимка: БТА

Увеличаване на доходите, преструктуриране на икономиката и радикална съдебна реформа. Това са част от приоритетите в предизборната платформа на коалиция "АБВ - Движение 21", съобщи БТА.

В предизборната платформа е заложено и връщането на необлагаемия минимум и прогресивната скала за облагане на доходите на физическите лица, които бяха премахнати през 2008 г. и заменени с т. нар. „плосък“ данък.

Идеята на АБВ е хората с доходи до 1500 лв. месечно да продължат да плащат 10% данък, както е и в момента. Трудовите възнаграждения между 1500 и 3000 лв. обаче ще се облагат с 15%, а с 20% ще се облагат доходите над 3000 лв. Необлагаемият минимум, който предлагат от АБВ, е 460 лв., колкото е и минималната работна заплата в момента. 

Още по темата

Председателят на АБВ Константин Проданов посочи, че основна цел е справянето с драстичната бедност в страната. От коалицията предлагат и нарастване на минималната работна заплата от 460 лева на 700 лева в края на четиригодишния период, което означава ръст от 10-11% на година.

От коалицията предвиждат създаване на държавен фонд за иновациии с начален капитал от 1 млрд. лева и привличане на частни инвестиции от още половин милиард, както и създаване на единен орган, който да администрира обществените поръчки над 100 хил. лева. 

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева посочи, че коалицията ще предложи радикална съдебна реформа, която включва свикване на Велико народно събрание за промяна на Конституцията. От формацията предлагат избор на главен прокурор от Народното събрание или назначаване от президента с мандат 5-7 години. По думите на Дончева това означава излизане на прокуратурата от съдебната система.

От коалиция "АБВ - Движение 21" тръгват към парламентарните избори със слогана "Модерните вляво".
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Явно ще разчитат на гласовете на нискоквалифицираните и неграмотните. Всички над 1500 лв. - враговете на пролетариата - няма защо сами да си слагат въжето.

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска