IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Калфин: В проектобюджета за 2020 г. няма инструмент за справяне с криза

Според бившия вицепремиер този път очакванията за криза са свързани не толкова с финансовите пазари

09:44 | 28.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В проектобюджета за 2020 г. Министерството на финансите очаква стабилен растеж на икономиката на България, какъвто има и до този момент. Прогнозираният растеж е по-нисък в сравнение със страни като Чехия, Румъния и Полша, чиито икономики растат с 5-6%, докато българската икономика се увеличава с между 3% и 4% през последните години. Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Странно е, че финансовото министерство предвижда стабилност. Ниската инфлация, която се предлага в следващите 3 години, показва, че Министерството на финансите не си представя, че ще има турбуленции около нас".

Според Калфин този път очакванията за криза са свързани не толкова с финансовите пазари. "Там по принцип ефектът за забавяне е по-бърз", допълни той.

"Очакванията за криза са свързани предимно с икономическите отношения, търговското напрежение и политическата неяснота".

Калфин прогнозира, че забавянето на икономиката ще продължи повече от една година.

"Европейският съюз (ЕС) също е забавил хода си. Българската икономика да голяма степен е свързана с европейската. Германия очаква ръст на икономиката от 0.5%  през следващата година".

Той коментира, че е възможно Източна Европа да остане по-малко засегната от бъдеща криза.

"Бюджетът на България за 2020 г. не предвижда криза и няма нито един инструмент, който да подсказва, че държавата е готова да се справи с подобен сценарий".

Още от разговора вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още