Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

И транспортният министър призна за опасност от блокада на границата с Турция

Министърът е информирал посланика на Турция за опасност от нови опашки на български ТИР-ове по границата

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов също предупреди за опасност от нова блокада за българските превозвачи на българо-турската граница. Той призна за увеличаващо се напрежение на границата ни с Турция пред "Фокус".

„Има напрежение на границата, засега нищо не се е случило, но очакваме да се случи”, уточни министърът.

Според Папазов българската страна е предоставила с цели 10 хил. транзитни разрешителни повече на турската страна: „Но все пак трябва да има реципрочност”.

Министърът е информирал и посланика на Република Турция за опасност от нови опашки на български ТИР-ове по границата.

Още по темата

„Запознали сме турския посланик със ситуацията. Границата не е затворена, но има напрежение заради писмото, което получихме, с което се спират разрешителните за България”, каза Данаил Папазов.

Според него има вероятност да не се стигне дотам. "Предполагам, че в близките дни ситуацията ще бъде предадена на компетентните органи в Турция", увери Папазов.

„Искаме да защитим българския бизнес. Не искаме да затрудняваме турските превозвачи с тяхната дейност на нашата територия. Очакваме срещата в близките дни, предполагам, че ще е през другата седмица. Имаме компромисен вариант, удовлетворителен и за двете страни, но трябва да има диалог. Трябва и от двете страни експертите да седнат и да разговарят”, допъни той днес.

Припомняме, че вчера турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни. Това решение е взето едностранно от турската страна. Като причина за предприемане на тези действия властите в Турция изтъкват, че България е трябвало да предостави 125 хил. транзитни разрешителни за тази година на техните превозвачи.

По статията работи: Елена Калпакчиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията