IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на България - замръзнала, не се очаква стабилен растеж

Допълнителни приходи могат да дойдат от по-добра събираемост, не и от увеличение на данъчната тежест, фискалният резерв е на минимума, предупреждават икономисти

19:11 | 06.06.13 г. 8
Икономиката на България - замръзнала, не се очаква стабилен растеж

Икономиката на България е замръзнала на едно място и няма достатъчно фактори, които да предопределят бърз и стабилен растеж, посочва се в макроикономически обзор на ИндъстриУоч.

Бавната реакция на българската икономика към кризата се изрази в продължителна стагнация на инвестициите и значителна загуба на работни места през периода 2009-2012 г. Адаптирането към новите условия едва сега започва да се проявява в макроикономическите показатели, пише в доклада.

Последните данни дават някои основания за оптимизъм, но те не са категорични за близък изход от стагнацията. Те са сигнали от частния сектор, който е започнал да се ориентира по-добре в новите пазарни условия, посочват експертите в документа.

Данните сочат, че през 12-те месеца до края на март реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) е бил 0,6%.” Тази бавна динамика се дължи на мудното възстановяване на инвестициите в основен капитал”, посочва се още в документа.

Инвестициите все пак ускориха своя ръст през последните две тримесечия. Номиналният обем на инвестиции в основен капитал е близо 30% по-малък отколкото преди кризата, но трябва да отбележим че тяхното свиване също спря през 2012 г., подобно на динамиката на заетостта, допълват експертите.

Преди година това ни даваше повод за оптимизъм - тогава видяхме и съвземане на притока на чужд капитал в съчетание с ръст на вноса на инвестиционни стоки. Тази динамика обаче не се затвърди през последната година, а възстановяването, ако изобщо може да говорим за такова, е изключително крехко. Положителните данни, които цитираме тук, може да бъдат повод за умерен оптимизъм.

Увеличаването на чуждите инвестиции е важно условие, за да започне да се съвзема и кредитирането към бизнес сектора, подчертават икономистите. Сегашното състояние на банковата система позволява бързо разширяване на бизнес кредита при наличие на достатъчно собствен капитал у предприемачите.

Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
rmarkov
преди 10 години
Вместо да се изказват неподготвени предлагам на икономистите да прочетат една поучителна българска приказка.http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/06/kaluger.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
а чисто в днешният контекст, ако трябва да го коментирам това-прочети си поста, премести го преди около година и половина-две и си мисли за Дянков. Щото плоският данък тройната коалиция го прие, а Боко по едно време се чудеше дали да го маха(да давам ли линкове, за да потвърдя?). Толкова по темата кой е ляв и кой десен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
е-аз знам кой е Дядото. Тоя, от който Ленин е преписвал. А самият Дядо е преписвал от Левски, който пък преписва от Гарибалди. Боко ги е учил тия неща и се е клел в тях-все пак е отказал да се деполитизира.А това...Станишев вярно е евреин-спор няма. Но приказките за световната конспирация, ако са верни, то замисли се кой на кого е слуга-защото всички знаем какви *** бяха медиите, за да му напомпат имиджа-на колко главни секретари на МВР знаеш имената? Смяташ, че сме всичките с ниско ниво- е не - някои не гласуваме за ГЕРБ.А нобел-Стамболов е...много хубави неща е направил(и много лоши), но не свалянето на данъци, а протекционизмът му е бил силата-например-всеки български държавен служител е задължен да се облича и обува с дрехи правени в България. Високи мита за вносните стоки, едно законче(щото е една страница) за изтребление на разбойниците и горе долу това е. Т.е.-за да го приложиш днес трябва да излезеш вън от ЕС, вероятно вън от НАТО, със сигурност ще нарушиш човешките права
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Та, за историята.Имало и много свестни членове на комунистическата партия, които искрено са работили за народа ни и родината.Въпреки на Ротшийл плановете, Коминтернът изпуска конците на Русия, за което трябва да благодарим на Сталин, предотвратил първият мащабен план за глобализиране на държави и социалистическите страни тръгват по път, който не е в плановете на банкерите.Започва се Студената война, ... влез и си почети, после Холивуд прави Америка огледало на свободата, да ама не, после Маргарет Тачър без да подозира свършва пак *** работа на банкерите и я отстраняват, когато става силна, Рейгън, същата работа, та до днес!!!!И ти с твоите родословни дървета, да знаеш, много си изостанал. Защото в момента, би ли ми казал, на кого правиш услуга, на Станишев, който не е българин, по майка със сигурност, което никой не крие, но е интересен факт. Или на ГЕРБ?На много ниско ниво сваляш хората около себе си.Времето е такова , че тия с многото пари не спят спокойно май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Имаш нужда от малко история да почетеш.След някакви си три четири години, ще станат 100 години от Руската октомврийска революция, която докара червените, въпреки съпротивата на белите и много други. Между другото, България е пълна с белогвардейци от ония времена, но са се претопили във времето.Сега търсим спонсори за нашето Белене. А за руската революция, е било обратно, спонсори е имало, Френският клон на банките на Ротшийл и съответно, в лицето Ленин се открива подходящ човек, да осъществи нечии банкови мераци. Защото, ако руският цар и европейските банкери са имали търкания, те са свързани с банките.Както виждаш, 100 години по-късно, банките вече са заели доста по-солидна позиция и са на път да ни унищожат.Та, например, Димитър Благоев, помни ли някой кой беше той. Тесни социалисти, комунисти, анархисти и тем более. Паметта е къса, а и кой да отвори някоя книга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
1.БойкоБорисов на щат в ДС, комунист, син на полковник от МВР.2.ЦветанЦветанов от 7-мо на ДС, син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.3.ЦецкаЦачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.4.НиколайМладенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво.5.СергейИгнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.6.РосенПлевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.7.СимеонДянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова.8.НонаКараджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.9.ЛилянаПавлова - внучка на заместник завеждащ отдел вЦК на БКП,10.Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,11.Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп.12.Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерала от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
тия индъстри уоч бачкат за комунистите! Да питат икономистите, които коментират статиите в инвестор-те ще им обяснят как трябва да се издигне статуя на Дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още