IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката ще се забави догодина заради проблеми с усвояването на евросредства

Вътрешното потребление губи част от приноса си, но се очаква той да се върне през 2017 г., заяви Божидар Лукарски

10:30 | 08.12.15 г. 1
Икономиката ще се забави догодина заради проблеми с усвояването на евросредства

По-слабият икономически растеж на България догодина спрямо 2015 г. ще се дължи в най-голяма степен на забавянето при усвояването на европейски средства. Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски в интервю за в. "Стандарт".

Според него евросредствата, износът и по-ниските цени на горивата ще са двигателят на растежа тази година. Вътрешното потребление губи част от приноса си, но се очаква той да се върне през 2017 г., казва той.

Лукарски припомня прогнозите на финансовото министерство, че икономическият растеж в България през 2016 г. ще се забави до 2,1% и прогнозите на Европейската комисия, които са доста по-консервативни - за растеж от 1,7% през 2016 г.

За разлика от потреблението, прогнозите за износа са добри в средносрочен план, коментира Лукарски. Тук факторите за растеж са свързани най-вече с по-голямото търсене от държавите в ЕС. Също така експортните компании ще продължат да печелят от по-ниския курс на еврото, към което е вързан левът. Това ще дава предимство на българските износители към държавите, които не използват единната валута, смята министърът.

По думите на икономическия министър експортно ориентираната индустрия ще подпомогне и пазара на труда през следващите две години.

С оглед повишаване на инвестициите Министерството на икономиката планира догодина да се фокусира основно върху насърчаване изграждането на нови производствени мощности, гарантиращи дългосрочен положителен икономически ефект както на регионално, така и на национално ниво.

Предстои да бъде разработен Стратегически анализ за нуждите на инвеститорите в България, допълва Лукарски и обяснява, че въз основа на него ще се насочат усилия към конкретни сфери, в които страната ни има конкурентни предимства.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още