Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономист: Ерата на безкраен икономически растеж скоро ще приключи

По-високият ръст на БВП в България не определя качеството на живот на хората, смята Димитър Събев

гледано: 4282   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Ерата на безкраен икономически растеж скоро ще приключи, въпросът е дали с контролирано действие или с голямо бедствие. Това сподели Димитър Събев, журналист и икономист, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът представи в студиото новата си книга "Маркетинг, потребление и икономически растеж". Тя разглежда актуалните проблеми на икономиката и обществото, посочва разликата между икономическия растеж и икономическото развитие и търси къде се крие точката на насищане в една икономика.

„Растежът, като явление и свойство на икономическата материя, е механизмът, по който се осъществява този натиск върху природата. На планетата човешките икономики са развити изключително неравно. В някои (по-богатите) от тях има точка на пресищане, в която всеки един допълнителен растеж според мен руши.“

Още по темата

В същото време в страни от Африка и части на Азия и Латинска Америка растежът е „насъщно необходим“. На него обаче се гледа по брутен, количествен начин, който е силно погрешен, посочи гостът. Няколко са факторите за желанията ни за безспирен икономически растеж, обяснява той. От една страна, е чисто психологическият елемент и идеята да постигаме успехи. Друг фактор е сегашният характер на парично-кредитната система. Банките работят с лихви и фиатни пари, което предполага, че трябва да има растеж. Третият механизъм произтича от действителността, в която ръстът вече не е само средство за повишаване на качеството на живот, а за налагане на една или друга политическа система – от Китай, до Америка, казва икономистът.

Убеждението на автора, споделено и в новата му книга, е че ерата на растежа е към края си. Той цитира учени, които твърдят, че ръстът не може да продължи до безкрайност и въпросът е дали ще приключи с голямо бедствие или с контролирана политика.

„Няма биологичен вид на земята, който да расте до безкрайност. Който расте твърде много, след това загива. Трябва да помислим за това и да не вярваме, че сме по-особени. Ние сме бозайници в края на краищата, макар и с ум", коментира още гостът.

Въпреки прогнозите за по-висок ръст на БВП в България Димитър Събев категорично твърди, че това не определя качеството на живот на хората. „Българското общество е изключително неравно“, смята авторът.

Ние трябва да си помислим как се постига този растеж и какво да го правим. Тази грешка се прави от политиците и отляво, и отдясно, посочва още той.

Събев коментира и ролята на маркетинга в този процес, както и бъдещите тенденции в потреблението.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
khao до: Valentin13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти каза растеж (growth)... а не приход (Revenue)... що ползваш чужди думи без да ги разбираш... айде сега марш от мен до другото дърво и обратно :):):)Нима не може да имаш увеличен приход, без да имаш растеж, неук старшина ?
2
 
1
 
6
преди 1 месец
Възможно е и някога да приключи времето на икономическитя растеж, но едва ли ще е в близките 100-200 години.
1
 
2
 
5
Valentin13 до: Valentin13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Уточнявам се заради разни единадесетокласници тук из форума - всеки мениджър в годишния план, 1 ви ред е Revenue и после идват Cost of Goods Sold и Gross Profit. Друг важен компонент е EBIT и накрая идва Net Income. Така, че ръст на продажбите е първото, което искат да чуят Съвета на Директорите.
0
 
2
 
4
khao до: Valentin13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Старши... ти май не правиш разлика между растеж и печалба... Меринджеите обещават печалба, растеж обещават политиците !Иначе статията е много некоректна.. всеки знае кои неща са безкрайни, вселената .... и интелекта на военния ! Растеж в тоя списък няма ! :):)
2
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
автора казва нещо правилно, но може би не се изказва добре. Досега всеки икономически обект планираще и обещаваше определен процент годишен ръст, но винаги ръст. Иначе, ако не, мениджърския екип си отиваше и идваше друг, който обещава. С отварянето на различни нови пазари и продукти, някакси ставаше. Идва момента, когато пазарното нарастване става невъзможно и субекти, като банки и други финансови институции, политически субекти, борсови играчи и други, изпадат в състояние на невъзможност да водят бизнеса си, защото без нарастване, те нямат други приходи.

Още от Икономика и политика
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде оставка