Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономист: Съществува риск България да навлезе в дългова спирала

За недостатъчно развити икономики, като българската, преминаването на границата от 30% външен дълг спрямо БВП вече представлява проблем, смята Юлиан Войнов

Икономист: Съществува риск България да навлезе в дългова спирала

Снимка: Getty

Заложените дефицити за тази и следващата година (в размер на над 10 млрд. лева) при условие, че бизнесът е в много тежка ситуация, означават, че те буквално ще бъдат прехвърлени към увеличаване на външния дълг. Очакванията на правителството за 2023 г. са дългът да достигне 40 млрд. лева, което ще е около 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България към онзи момент, ако прогнозите се оправдаят. Има риск България да навлезе в дългова спирала, заяви икономистът Юлиан Войнов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

“Водещият индикатор за прогнозиране на кризи е външният дълг”, отбеляза Войнов. Той посочи, че за страните, които имат развити икономически сектори, този фактор не е чак толкова основен и добави, че западни държави вече са надхвърлили границата от 60% дълг спрямо БВП, заложена в Маастрихтските критерии.

“За недостатъчно развити икономики, каквато е българската, преминаването на границата от 30% вече представлява проблем”, изтъкна икономистът. 

Според него макрорамката на проектобюджета на България за следващата година е прекалено оптимистична. “В тази макрорамка не е отразена възможността за влошаване на икономическата ситуация. Според прогнозата едва ли не след спада през второто тримесечие започва благоприятно развитие на икономиката не само у нас, но и света, което ще изиграе лоша шега на правителство”, обясни Войнов.

Той коментира и мерките за справяне с коронакризата у нас, като посочи, че те не се разпределят правилно. 

“Средствата отиват в групи, които не са чак толкова засегнати от кризата. Частният сектор получава твърде малко ресурси”, изтъкна Войнов, добавяйки: “Самите мерки закъсняха изключително много”, заяви още Войнов. Според него е трябвало да се задействат инициативи по отношение на премахване на корпоративния данък, облекчаване данъците за физическите лица, намаляване на преките данъци към бюджета. 

Още по темата

Друга тема, на която икономистът се спря, са предстоящите президентски избори в САЩ. Той не очаква големи промени по отношение на външната търговия и противоборството на страната с Китай в случай, че кандидатът на демократите Джо Байдън спечели изборите.

“Противопоставянето между САЩ и Китай ще продължи, дори Байдън да дойде на власт”, посочи Войнов.

Икономистът прогнозира външнополитическо и икономическо разединяване между Великобритания и Европейския съюз след окончателното излизане на страната от блока. Той добави, че в някакъв момент ситуацията може да подлежи на промяна, ако Консервативната партия и Борис Джонсън изгубят следващите избори в Кралството, но това е доста далечна перспектива.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

2
 
4
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Някъде бухал побързал да се изака - дългова спирала. Че то обслужването на дълга към 2023 след "рекордното задлъжняване" ще струва сигурно наполовина в сравнение с 2010. И как тогава не сме били в спирала, а сега сме? Да не говорим, пък как се покачват дълговете в развитите икономики, които ще имат и много по-голям спад поради факта, че услугите са по-засегнати от кризата. Въобще това предсказание не се базира на цифри и лично аз не откривам никакви факти, които да го подкрепят.
0
 
8
 
8
data до: Grosss
преди 1 месец
Според нас ви куца терминологията ( требе да се внимава повече на лекциите по финанси) . Да вземеш дълг за да погасиш друг се нарича револвиране ( превъртане) или търкаляне на дълга напред - идеята е да преместиш дълга напред с по добри условия ( по ниски лихви или по дълъг матуритет ) и това е абсолютно стандартна финансова техника използвана от всички икономически субекти навсякъде по света. Дълговата спирала или дълговото блато е нещо съвсем различно - при него теглиш кредит за да погасяваш лихви по стари дългове и общият дълг се увеличава прогресивно
5
 
3
 
7
Dr. Vatnikov до: serafima
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Другарката комсомолка е тук да плюе.
Ако правителството не отпусне пари - как така няма да дава, почва да рисува картини на гладуващи. Ако пък правителството даде - почва другата опорка - сега ще сме влезли в дългове и края на света.
Разбира се, няма конструктивни предложения, само плювни по шумкарски.
2
 
8
 
6
zelka007 до: serafima
преди 1 месец
и са , теб те е подмиАл и не тие дал 50лв и си му сърдита ... ?!
3
 
6
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Държавните дълговете са сладко нещо - взимаш ги, харчиш ги, после друг да ги връща.
Пък и нали трябват пари за самолети. Ако накупим повече от тях, няма да има нужда да се ремонтират дупките по пътищата.

Още от Икономика и политика
М. Николова: Загубите от пълно затваряне на ски курортите ще достигнат около 1 млрд. лв.