Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономисти: Фискалните стимули увеличават инфлацията

Липсват антиинфлационни мерки, посочи Юлиан Войнов, а Григор Сарийски смята, че дискреционни мерки ще помогнат на тези, които наистина имат нужда

гледано: 1478   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Икономисти разкритикуваха предложените от правителството мерки за справяне с кризите в България. Всички фискални стимули увеличават инфлацията, но с дискреционни мерки ще се подпомогнат тези, които наистина имат нужда. Този коментар направи пред Bulgaria ON AIR доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН. Той смята, че "раздаването на пари на калпак на всички" ще предизвика доста по-интензивен ръст на инфлацията.
Още по темата

Инфлационен натиск

"Може да разделим мерките на три групи - социални; мерки вследствие на натиск от определени групи; антиинфлационни мерки. За съжаление, като предложение виждаме почти липса на антиинфлационни мерки“, каза икономистът Юлиан Войнов.

Той очаква, че сериозна част от мерките ще добавят инфлационен натиск. „На този етап може да бъде поет от бюджета заради по-високите приходи, но ако мерките продължат да действат, може да злепоставят събираемостта“, предупреди той. Според него инфлацията не може да продължи да се увеличава и пазарът ще намери своето равновесие. „Но тази година ще бъде подвластна на високите цени", отбеляза икономистът.

Доц. Сарийски коментира как ще се отрази прилагането на практики в ЕС с подпомагането на потребителите с ваучери, що се отнася до високите цени на горивата. По думите му разликата е голяма в потребяването на гориво. „Големият проблем в България е, че има огромна разлика между тези, които потребяват малко гориво, и тези, които потребяват повече – тя е между 17 и над 400 литра гориво. Когато намалите ДДС и акцизи, подпомагате 20 пъти повече по-заможните. Това е проинфлационна мярка“, посочи той.

Икономистът е категоричен, че всички мерки, които не са насочени към отделни прослойки от населението трябва да бъдат преосмислени и преразгледани, иначе ще има ускоряваща се инфлация. „Като намалите приходите от данъци, трябва да ги компенсирате – да увеличите друг данък, да намалите разходите или да вземете пари назаем. Правителството трябва да потърси варианти за по-евтино гориво. Няма как да има скъпи горива и ниска инфлация", обясни доц. Сарийски.

Юлиан Войнов смята, че проблемът с отстъпката от 25 ст./л при горивата е във високата цена на петрола. Според него зареждането с лична карта не е вариант, а намаляването на цената на биодобавката също не е трайно решение.

"Тази мярка ще доведе до продължаващо увеличение на инфлацията и цените. Работещият вариант е да се въведат критерии за наистина нуждаещите се хора и да бъдат конкретно подпомогнати. Иначе унищожаваме данъчната система", съветва Войнов.

По-високи пенсии

Доц. Сарийски напомни, че дълги години в България пенсиите не са осъвременявани и е крайно време правителството да ги вкара в справедлива мярка. "Абсолютно кощунство е подпомагането с един същи процент на тези с минимална пенсия и на онези с максимална. Вкарването на швейцарското правило ще спомогне за следващото изоставане на пенсиите", аргументира се той.

Григор Сарийски подчерта, че са единодушни с Юлиан Войнов, че са необходими дискреционни мерки от страна на правителството, което сега прави обратното. Като пример за псевдомерки той даде увеличаването на прага за максимална пенсия на 3400 лева, която би трябвало да е стимул за осигуряване. Сарийски обаче прогнозира, че при тази инфлация скоро ще има заплати, които ще надхвърлят този праг. Икономистът е убеден, че смесването на осигурителния и социалния модел е изключително вредно за публичните финанси.

"На парче подпомагане на пенсионерите изкривява цялата система и създава голяма несправедливост. Пенсиите трябва да отговарят на осигурителните вноски на всеки човек през живота му", подчерта и Войнов.

Сарийски е на мнение, че в сегашната кризисна ситуация управляващите трябва да помислят за въвеждане на прогресивна скала за подоходно облагане.

Какво показва доходността, постигната на аукционите на ДЦК? Ще има ли разчети как ще се отрази на бюджета увеличението над 21% на пенсиите? Има ли риск за бюджета от увеличените трансфери към НОИ? Закъсня ли мярката за необлагаем минимум от 500 лева и трябва ли да държавата да я въведе? 

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Интермодален терминал ще бъде изграден в Русе до края на 2025 година