Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Илия Лингорски: Трябва да участваме в диалога за промяна на еврозоната

Пропускаме изключително ценното време, което е за дискусия с какъв пакет от реформи да преговаряме позицията си за влизане в ERM II, посочи икономистът

гледано: 1721   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Системните проблеми и дисбаланси на архитектурата на еврозоната, известни от момента от създаването ѝ дори, бяха много силно проявени през последните години на криза. Именно сега е моментът, в който тази еврозона ще се промени. Ние трябва да участваме поне в диалога за решенията и начина, по който тя ще се променя.

Това мнение изказа Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие и бивш министър на финансите, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Лингорски коментира, че когато целият дискурс бъде насочен към спекулации като „ако утре въведем еврото, какво ще стане", тогава ние пропускаме изключително ценното време в момента, което е за дискусия с какъв пакет от реформи, с какви ангажименти да преговаряме позицията си за присъединяване на българския лев към валутния механизъм II (ERM II).

Още по темата

Икономистът даде пример с Дания, която е член повече от 15 години на ERM II, и дори няма да въвежда никога еврото, защото с референдум това е било отхвърлено.

Според него терминът „чакалня на еврозоната“ е неверен.

„Аз предпочитам да го наричам „подготвителния клас“. ERM II е механизъм на много интензивна подготовка. Той не е за чакане, нито е преддверие, в което просто така те посрещат с шампанско и после влизаш в балната зала. Този механизъм наистина гарантира и запечатва много амбициозна пътна карта от реформи, които ще трябва да преговаряме с институциите в Брюксел и Франкфурт както по отношение на банковия съюз, така и по отношение на макроикономическите ни дисбаланси, развитието на икономиката през следващите години, за да може тя да стигне едно задоволително ниво на кохерентност, на съзвучие с останалите в еврозоната“.

Лингорски смята, че е много позитивно посланието, което Пиер Московиси отправи, защото е различно от това, което самият той отправи едва година по-рано.

Как ще възстанови България суверинитета на паричната и монетарната си политика след падането на валутния борд?  Кои са успешните примери на страни, влезли в еврозоната? Ще продължи ли интеграцията на България към ЕС с влизането в банковия съюз?

Вижте повече във видеото!

По статията работи: редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Природозащитници поискаха оставката на екоминистъра Нено Димов