Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инфекциозните отделения в страната получават допълнително средства

Парламентът задължи правителството до месец да актуализира Националния план за готовност за грипна пандемия

Инфекциозните отделения в страната получават допълнително средства

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

Всички инфекциозни отделения в страната ще получат допълнителен финансов ресурс със задна дата от 1 август, за да могат да осигурят 70% готовност в легловата база за всички случаи на Covid-19. Това обяви по време на изслушването си в пленарната зала министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, съобщава БНР.

Той обяви, че най-големият проблем при овладяване на Covid-19 е неизвестността, заради която не могат да бъдат правени планове, както за лечение, така и за неговото разпространение. 

Още по темата

За противогрипните ваксини министър Ангелов поясни, че за тази година бяха предвидени с 60 хил. повече ваксини, т.е. с 50% повече. „Стават 180 хиляди ваксини по националната програма. На българския пазар допълнително бяха вкарани и ще бъдат вкарани 140 хиляди броя ваксини. Търсенето в момента е изключително голямо. Търсенето в момента е в целия свят, наясно сме, че в момента има по-голямо търсене за ваксини“.

Депутатите приеха проекта на БСП в срок до един месец Министерският съвет да актуализира и да приведе в действие Националния план на страната за готовност за грипна епидемия, който е е разписан през 2006 г. Според БСП заради пандемията от COVID-19 той трябва да бъде актуализиран.

Припомняме, че готовността на инфекциозните отделения за реакция при епидемична ситуация вече се субсидира от Министерството на здравеопазването (МЗ). Това става с промените в Наредбата за медицинските дейности извън обхвата на Закона за здравното осигуряване, които са публикувани в Държавен вестник. С новите текстове се разширява обхватът на субсидираните от министерството дейности. Създадена е възможност клиники и отделения по инфекциозни болести в държавни и общински болници да бъдат субсидирани за поддържане на готовност за оказване на медицинска помощ в случаите на епидемично разпространение на заразни болести, в т.ч. и на COVID-19.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов вчера обяви, че за следващата година ще има допълнителен финансов ресурс за спешните отделения, за отделенията за психичноболни пациенти, за специфични и неспецифични белодробни болести и за лечение на коронавирусна инфекция. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравното министерство очаква 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021 г