IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече пари догодина за спешни, психиатрични и белодробни клиники

Допълнителен фиансов ресурс ще бъде насочен специално към общинските болници, каза здравният министър

16:47 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За следващата година ще има допълнителен финансов ресурс за спешните отделения, за отделенията за психичноболни пациенти, за специфични и неспецифични белодробни болести и за лечение на коронавирусна инфекция. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министърът присъства на откриването на учебната година в Медицински университет - София. По думите му ще бъде разпределен и допълнителен фиансов ресурс, насочен специално към общинските болници, предава БТА.

По думите му работещте на първа линия ще получават бонуси, докато има извънредна епидемична обстановка. „Продължават разговорите с министъра на финансите и търсим устойчивост на всички онези увеличения на трудовите възнаграждения на служителите, които бяха на първа линия и тя ще бъде осигурена“, допълни той. 

Ежедневно се проследяват данните от Единния информационен портал за разпространението на COVID-19 и засега не се налага промяна в противоепидемичните мерки, които действат на територията на България.

Здравната ситема е обезпечена с достатъчно легла и медици, потвърди още министърът.

Системата е обезпечена и с достатъчно легла, и с достатъчно медици. За последната седмица с около процент е увеличена заетостта на болничните легла, т.е. от 10%, вече е 11%. А в интензивните отделения от 4% на 4,8%, каза министърът на здравеопазването. Въпреки нарастването на броя на хоспитализираните няма опасност пред здравната система, увери още той, цитиран от БНР.

Мерките за безопасна среда в училищата са добре обмислени и се прилагат стриктно, каза още Ангелов. Обсъжда се и идеята при наличието на 15% от учениците със симптоми, относими към COVID, училищата да преминат на онлайн обучение. Прагът е определен само за ученици, които са с доказан коронавирус, били са контактни или имат конкретни симптоми на коронавирус, което не включва деца с хрема например. 

Крайното решение ще се взима, отчитайки още 23 показателя и особеностите на областта, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още