IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновативен бизнес за по-зелена среда - кандидат за „Вдъхновяващите 5“

За последните 2 години и половина екипът на Botanic Lab е работил с над 140 корпоративни и частни клиенти и е трансформирал повече от 300 хиляди кв. м. площи

16:56 | 16.11.20 г.
Иновативен бизнес за по-зелена среда - кандидат за „Вдъхновяващите 5“

Сред кандидатите, които се включиха в надпреварата за вдъхновяващата стартъп петица в инициативата на Bloomberg TV Bulgaria е и Botanic Lab. Основната дейност на компанията е проектирането и изпълнението на интериорно озеленяване, изграждането на концептуален растителен декор и иновации в сферата на озеленяването.

За последните 2 години и половина екипът е работил с над 140 корпоративни и частни клиенти и е трансформирал повече от 300 хиляди кв. м. площи в България, в това число – офиси, заведения, хотели, пространства за събития и други.

Ето какво сподели екипът на Botanic Lab пред Bloomberg TV Bulgaria:

Каква е мисията Ви?

- Botanic lab има мисията да се грижи за нашия по-добър градски живот, като предоставя лесен и достъпен начин да живеем в по-зелена, здравословна и красива среда, благодарение на растенията.

Колко е голям екипът Ви?

- Основният екип се състои от 4 човека. Нуша и Биляна са съоснователи на Botanic lab, като Нуша отговаря за развитието на бизнеса, маркетинг и продажби. Биляна е главен ландшафтен архитект и отговаря за оперативните процеси и развитието на екипа. Мариана и Мария са също ландшафтни архитекти и проектни мениджъри, тясно специализирани в интериорното озеленяване, създаването на многофункционални продукти и създаването на умни технологични решения в тази област.

Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

- В годината на световна пандемия, в която здравословната среда е необходимост, виждаме все повече възможности за развитие и въздействие. Дългосрочната ни стратегия е насочена към създаване на по-зелена и здравословна среда за живот. Работим в посока  градовете ни да развиват своите „бели дробове“ не само между сградния фонд и уличната мрежа, но и имплементирането на растителност върху и вътре в сградите.

Вярваме, че интериорното озеленяване може да бъде задължителна част от всяка обществена сграда – санаториуми, болници и клиники, детски градини, училища, общински структури и т.н., така че да носи спокойствие, красота и здраве за обитателите си. Поради тази причина една от приоритетните ни оси са т.нар. Healing gardens или оздравителни градини. Представляват пространства, в които човек е не само посетител, но и преживява с всичките си сетива средата – аромат, звук, цветове, текстури, вкус и отделени места за релаксация. С разнообразните си растителни компоненти средата въздейства още по-ефективно и оздравително върху човешкия организъм и подобрява ментално състояние.

Същевременно с това в Botanic lab разработваме умни и многофункционални решения, чиято цел е свързването на растенията, технологиите и хората. Тяхната цел е да предоставя възможност за близост до природна среда, съчетано с технологични решения за оптимизация на използваните за поддръжка ресурси – вода, топлина, светлина, торене и т.н. Така целим висока ефективност и намаляване на използваните източници – природни и времеви от гледна точка на човешка намеса.

Виждаме бизнеса си успешно развит извън границите на България, достигайки повече населени места и създавайки условия за устойчиво развитие и здравословен живот. Настоящата година отвори врати за още по-ефективно достигане до нови пазари поради това, че светът направи дигитален скок, достигайки повече потребители. Смятаме, че успешното дигитализиране на услугите ни и устойчивия ни бизнес модел, ще ни позволят да разгърнем бизнес потенциала си на международния пазар.

Как се финансирахте първоначално?

- Стартирането на бизнеса направихме със собствен капитал, като бързите темпове на развитие ни позволиха да не използваме външно финансиране.

Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

- Botanik Lab е компания, която е пионер в страната на дигитализираните услуги и многофункционалните продуктови решения в сферата на озеленяването. Ние развиваме нашия бизнес с мисия за едно по-зелено и здравословно бъдеще, следвайки своя устойчив бизнес модел. Предоставяме на клиентите си персонализирана услуга и продукт, съобразени изцяло с техните предпочитания и налично пространство.

Може да подкрепите Botanic Lab като натиснете бутон „Харесай“ под представянето на проекта в секция „Участници“ в уебстраницата на „Вдъхновяващите 5“. Повече за инициативата ще откриете на bloombergtv.bg и на inspiring5.bloombergtv.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още