IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Безработицата ще достигне 11-12,5 на сто до края на годината

Методологията, която използва министър Тотю Младенов, е доста странна и е базирана на стари данни, констатира Институтът за пазарна икономика

19:15 | 24.06.11 г. 1
ИПИ: Безработицата ще достигне 11-12,5 на сто до края на годината

До края на тази година безработицата у нас ще нарасне с 1-1,5 на сто. Това прогнозира Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика по време на провеждащия се в Пловдив днес трети бизнесфорум, който е на тема „Растеж след кризата”.

При това Светла Костадинова подчерта, че институтът изчислява безработицата по различна от социалния министър Тотю Младенов методика. Министърът взема само броя на регистрираните безработни в службите по заетостта, макар не всички безработни да са регистрирани. След това той се разделя на броя на населението от преди 11 години, макар вече да има актуални данни от неотдавнашното преброяване.

Така според министър Младенов безработните в момента са 8,7 %. От Института за пазарна икономика смятат, че посочваната от Националния статистически институт безработица от 10-11 на сто е по-реална.

Така в края на годината според прогнозите на института тя ще достигне 11-12,5 на сто. В година на избори, каквато е и 2011-та, се харчат много пари, но реформи не се правят, констатира Светла Костадинова.

Има нещо гнило, казва Светла Костадинова, при положение, че България е наистина шампион сред страните членки с най-нисък дефицит - по отношение на дълга на правителството също сме сред първенците.

България не беше принудена да спасява с пари на данъкоплатците нито една банка, имаме ниски ставки на данъците. И въпреки тези параметри България се оценява като средно рискова страна от инвеститорите.

Хората и фирмите са изключително затруднени и имат негативни очаквания и настроения, обобщи Светла Костадинова.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев се включи по-късно от предвиденото във форума заради участието му в парламентарния контрол днес. Той беше засипан с питания от представители на бизнеса, някои бяха дошли от Стара Загора, за да могат да си поставят въпросите.

Независимо от кой бранш бяха въпросите на участниците във форума, то всички питания се свеждаха до обезкуражаващото бавене на разглеждането на проектите за финансиране по европейските програми. Например една от фирмите не е получила нито положителен, нито отрицателен отговор за своя проект по Програмата за развитие на селските райони повече от  година.

„Трябва да се извиня, че държавата постъпва така с бизнеса. Има ужасно затлачване с необработени проекти. Във фонд „Земеделие” има забавени проекти още от 2009 година. И става така, че проектът да е подаден при едни условия, които вече да са се променили”, призна министър Дончев и поясни, че вече е създадена организация този наистина тежък проблем да бъде изчистен до края на октомври.

Той обаче подчерта, че има и положителни примери като програма „Транспорт” при която темпът на сключване на договори към момента е 54%, като до края на годината според него ще стигне 100 %.

А кризата министърът коментира метафорично: „В момента българската икономика е със запален двигател, който обаче работи на място. Но ние вкарахме в икономиката 1,5 милиарда лева, по Програмата за развитие на селските райони ще вкараме от 0,8 до 1 милиард. Хората сега са уплашени, но няма начин това да не се усети, прогнозира Министър Дончев. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Правилно го казахте! ИНСТИТУТ! Грам не сте мръднали в развитието си от 89-та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още