Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Иво Инджов: Шансовете за правителство са 50/50, но то няма да изкара дълго

Ако редуцираме само повърхностно проблемите на статуквото, скоро пак може да има граждански протести, посочи преподавателят по политически науки

гледано: 1721   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Вероятността да успее да се сформира правителство е 50 на 50. Шансовете драстично се покачиха, когато вчера вечерта Тошко Йорданов пусна съобщение, че кани "Демократична България", БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!", за да ги запознае с проекта за кабинет. Това е стъпка в правилната посока, но дали ще е достатъчно да се състави кабинет, все още не е ясно. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Иво Инджов, преподавател по политически науки.

Той допълни, че всички потенциални партньори на „Има такъв народ“ искат писмено споразумение, в което да се очертаят политиките и приоритетите на новото управление. Те настояват и за дискусия около персоналния състав, на каквато имат право, защото до момента от ИТН са демонстрирали желание да представят кабинет без консултиране и да ръководят еднолично. 

Инджов е на мнение, че ако от „Има такъв народ“ се съгласят на писмен документ, който определя бъдещите политики, размислят за решението си да не вкарват служебни министри в бъдещия кабинет и махнат противоречивите личности от там, то "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" биха дали подкрепата си.

„От друга страна, "Демократична България" и партията на Мая Манолова е добре да намалят критичната реторика към Слави Трифонов, за да се създаде благоприятен климат за разговори", съветва Иво Инджов.

Според него правителство на малцинството с плаващи мнозинства е най-добрата опция към момента.

„Тези плаващи мнозинства може да бъдат съставени от "Има такъв народ", "Демократична България", БСП и ИБГНИ. Подкрепа от ДПС няма да е необходима, освен ако не става дума за конституционна промяна, където се изисква мнозинство от ⅔ от народните представители в парламента“, посочи експертът.

Той е на мнение, че „в плаващите мнозинства няма нищо лошо, но те не трябва да са безпринципни”.

Иво Инджов определи "Демократична България" като партия във възход, която има експертиза и висока чуваемост в публичното пространство. По думите му те играят голяма роля в сформирането на кабинет, не искат министри, но имат право на критика на състава на правителството.

Инджов определя като некоректни атаките от страна на Слави Трифонов и Тошко Йорданов към ръководството на "Демократична България" и още повече към Асен Василев и Кирил Петков.

Експертът очаква, че в случая БСП биха подкрепили кабинета на Слави Трифонов, защото са “обречени да търсят запазване на парламента”. На потенциални трети избори Иво Инджов смята, че те ще направят дори по-лош резултат и затова ще се опитат да избегнат този сценарий.

Той коментира, че програмата им си прилича с тази на "Има такъв народ" и го определи като нормално, но обявените 90% като съвпадения смята за нереални.

„В първоначалния кабинет идеите за приватизация на Българска банка за развитие и даването на магистралите на концесия са доста неолиберални като идея, което противоречи на вижданията на БСП“, поясни Иво Инджов.

Той коментира и предложения за премиер Пламен Николов. Според него кандидатът на ИТН създава притеснения, защото в интервюто си в "Панорама" по БНТ заяви, че ще търси консенсус. Инджов е на мнение, че в момента на България не са нужни консенсусни личности, а по-скоро бойци, които да работят за премахването на порочния корупционен модел. Другото тревожно е, че в своята биография Пламен Николов не е заставал зад определени социални и политически каузи, докато Кирил Петков, който също е бизнесмен, го е правил.

В свое изявление служебният министър-председател Стефан Янев заяви, че новият премиер трябва да е консенсусна личност, която да търси диалог.

Иво Инджов смята обаче, че премиерът по-скоро е говорил за консенсус по важните приоритети, а не генерално да се търси винаги такъв. Той добави, че в такива ситуации трябва да се внимава с политическата реторика, за да не се стига до грешни послания.

“Ако ще редуцираме само повърхностно проблемите на статуквото, то скоро пак може да има граждански протести, искащи промяната да се завърши, а не да се претупа“, очаква Иво Инджов

Що се отнася до ДПС, според политолога партията вече няма как да играе ролята на балансьор, защото е пета политическа сила. Тяхната тежест е отслабнала и подкрепата им ще се търси само за конституционни промени, прогнозира той. – Срещата им с "Има такъв народ" е част от противоречивите решения на Трифонов и екипа му, които от ИТН не успяха много убедително да оправдаят, коментира той.

Експертът напомни, че в ефира на bTV Филип Станев обясни, че срещата с ДПС е в името на парламентаризма, който изисква запознаване на останалите партии с идеята на "Има такъв народ".

„Не стана ясно обаче защо парламентаризмът позволява срещи с ДПС, а с ГЕРБ – не“, риторично попита Инджов. Той добави, че по всичко личи, че партията на Слави Трифонов се е изморила да се опитва да преговаря с ДПС и вероятно няма да търси подкрепа от движението.

“Партията на Доган няма как да легитимира правителство, излъчено от Трифонов, и ако от "Има такъв народ" имат такава нагласа, то това ще убие правителството им още в утробата”, очаква Иво Инджов.

Заключението му е, че такова правителство може да управлява година и половина в най-добрия случай. Ако за това време успеят да направят важните реформи, които стоят пред тях, ще влязат „като новатор“ в историята, заключи той.

Ще бъде ли подкрепен проектокабинетът на "Има такъв народ"? Коя е коалиционната формула на управление? От какво зависи да имаме редовно избрано правителство? Какви са политическите страсти и пристрастия можете да разберете, ако видите целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 1 месец
Сегашното неправилно държавно управление на общественото ползване на левове е важна причина за неограничени щети. Злокобната парична процедура принуждава правителството на Република България да взима заеми за плащане на щети от паричната грешка.Заради паричната сгрешеност, предложеният за Министър-председател Пламен Николов е със съдба на жертва. Правителството на политическа партия Има такъв народ не ще може да има полезен ход за устойчиво развитие. При всякаква подкрепа от народни представители се създават нови щети. Правителството е с подсигурен политическия провал.Защо политическа партия Има такъв народ е с реално съгласие за запазване на паричната грешка?Вариантите са:Първи: Лошото държавно управление на общественото ползване на пари е важна причина за неограничени щети. Политическа партия Има такъв народ не може да постигне устойчив политически успех.Втори: Устойчивият успех на политическа партия Има такъв народ е възможен с политика за със защита срещу щети подобрено държавно управление на обществената употреба на пари.

Още от Икономика и политика
"Галъп": Победа за ГЕРБ-СДС, ако изборите бяха днес