Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Изискванията за нов тип боен самолет за българската армия ще бъдат променени

Народното събрание трябва да утвърди проекта за инвестиционен разход, след което МО ще коригира изискванията за предложение за нов тип боен самолет

Изискванията за нов тип боен самолет за българската армия ще бъдат променени

Снимка: Ройтерс

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за българската армия ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските "Грипен".

Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Още по темата

Темата е била обсъдена с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 млрд. лева.

„В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" F-16, но и за нови самолети F-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка. След като бъде утвърден от Народното събрание проектът за инвестиционен разход, ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените "изисквания за предложение", обясни Запрянов.

По думите му искането за предложение ще бъде отново изпратено на държавите „и състезанието продължава“.

Запрянов обяви, че заради недостига на кадри за армията Министерството на отбраната започва програма за връщане на офицери, които са били съкратени през последните десет години.

„Започва и значително увеличение на приема на курсанти. Дисбалансът с окомплектоването на кадрите става критичен за боеспособността на армията. Най-голяма е нуждата в сухопътните войски, като в бойните формирования тази нужда става вече критична. Когато недокомплектът с офицерски кадри в едно формирование надхвърли 20%, вече нещата са сериозни. Освен увеличението на заплатите в армията трябва да се разшири социалният пакет и да започне изграждането на жилища в райони с отпаднала необходимост за армията", посочи заместник-министърът.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Фермерите могат да подават заявления за застраховане на реколтата от март