IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на България за трети страни намалява с 10,6% между януари и октомври

За първите 10 месеца от годината вносът намалява с 9,8%, сочат данни на НСИ

12:41 | 12.12.16 г.
<p>
	<em>Снинка: Pixabay</em></p>

Снинка: Pixabay

Износът на България за трети страни отчита спад от 10,6% за първите 10 месеца на годината в сравнение със същия период на 2015 г. и е в размер на 11,97 млрд. лв. показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Понижението за периода януари - септември беше 12%.

Основни търговски партньори на България са съседните Турция, Македония, Сърбия, както и Китай, Руската федерация и САЩ, които формират 49,2% от износа за трети страни.

Само за октомври 2016 г. износът на България за трети страни се увеличава с 4,4% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 1,26 млрд. лв.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за трети страни. Графика: НСИ

През първите дест месеца от годината най-голям ръст в експорта за страни, които не са членки на Европейския съюз, има в сектор „Разнообразни готови продукти” (29,9%), а най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (24,5%).

От данните на НСИ става ясно още, че вносът на България от трети страни през периода януари - октомври 2016 г. намалява с 9,8% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 13,9 млрд. лв. Най-голяма е стойността на стоките вноса от  Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още