IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредното положение в Турция не е пряк риск за националната ни сигурност

Депутати коментираха последствията за България от обявената мярка в съседната ни страна

13:29 | 21.07.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Извънредното положение в Турция не е пряк риск за националната ни сигурност

Депутати от различни парламентарни групи коментираха има ли опасност за България във връзка с обявеното извънредно положение в Турция за три месеца след неуспешния опит за военен преврат. 

Към настоящия момент в Турция има обявена извънредна ситуциация, която българската държава следи внимателно, но няма притеснения по отношение на българските граждани, на българската страна. Това каза депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по външна политика Георг Георгиев пред журналисти, цитиран от БТА.

Министерството на външните работи и Министерският съвет веднага са уведомени, премиерът Борисов също е в течение на фактите, посочи Георгиев. Към настоящия момент все още очакваме да се запознаем с точните параметри на извънредното положение, каза той. Докато не бъде обявено в турския държавен вестник какво ще се случва точно с извънредното положение, няма как да знаем в какво ще се състои то, добави той. 

Според съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев обявяването на извънредно положение в Турция няма пряко отражение за нашата национална сигурност. Всички сериозни тревоги за развитието на Турция, които бяха валидни вчера, са още по-валидни към днешна дата с оглед на фактическото суспендиране на демокрацията и конституционния ред в Турция в настоящия момент, но не би трябвало да се разглежда като пряк риск за нашата национална сигурност, смята той. Според Кънев в тази ситуация да се планира провеждане на български национални избори в Турция изглежда вече нереалистично. В Иран, в Ирак не се превеждат български национални избори по преценка на МВнР с оглед, ако щете, на сигурността на хората, които провеждат изборите, коментира Кънев.

Обявяването на извънредно положение в която и да е държава е достатъчно притеснително, още повече, когато става въпрос за наша съседка, при това един от лидерите на Балканите в икономическо отношение, заяви депутатът от "БСП лява България" и член на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов.

Според него в тази ситуация е необходимо българските дипломати, МВнР и специалните служби да са на особена висота. Той посочи, че към момента службите са информирали коректно депутатите за предприетите мерки. Всичко това се случва в условията на засилен мигрантски поток, от който очевидно България ще бъде потърпевша в най-сериозно отношение, заяви депутатът. Според него България трябва да бъде изразител на волята на ЕС по отношение на изискванията към Турция, ако тя претендира да бъде светска демократична държава, желаеща да стане член на Съюза. 

Има основания Европа да се притеснява от развитието на бъдещите събития в Турция и на Балканите, ние като съседна държава трябва да сме още по-притеснени и да вземем спешни мерки, смята председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Мерките според него трябва да са в посока спешно завършване на оградата по границата с прилежащите пътища, по-сериозен бюджет за армията и за модерно технологично въоръжение, възраждане на наборната служба, както и връщане на ракетните бази.

Симеонов смята, че в близко бъдеще няма рискове за България, защото с извънредното положение в Турция Ердоган решавал своите вътрешни проблеми. Опозицията на Ердоган все още е жива и крайните мерки са насочени тъкмо срещу нея, смята Симеонов. Според него турският президент няма да се спре, докато не се стигне до крайна форма на диктатура. Това в бъдеще не е добре за България и трябва да се вземат мерки по отношение на държава, която ще е изцяло ислямистка и ще е доста неприятен съсед, смята Симеонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
....българската държава следи внимателно, но няма притеснения по отношение на българските граждани, на българската страна...Тоя Георг, баси словореда извади. Да му се спре ракията и да се върнe във 3-ти клас! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
То там няма да има свършване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
tony1975
преди 7 години
Като свърши в Турция, ще погледне и навън!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още