Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

К. Дурова: Синхронизираният бизнес цикъл с еврозоната е позитив за приемане на еврото

Възможно е да се покачи ценовото равнище след приемането на европейската валута, коментира преподавателят в Стопанския факултет при ЮЗУ "Неофит Рилски"

К. Дурова: Синхронизираният бизнес цикъл с еврозоната е позитив за приемане на еврото

Снимка: Christian Dubovan on Unsplash

Нашият бизнес цикъл е синхронизиран в голяма степен с този на еврозоната, така че от тази гледна точна не би следвало да имаме проблеми с приемането на еврото. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" ас. д-р Калина Дурова, катедра "Финанси и отчетност" на Стопански факултет при ЮЗУ "Неофит Рилски".

Още по темата

„Страни като Литва, Латвия и Естония успяха да направят успешен преход. В България въпреки скептичните настроения, които има по отношение на еврото, то ще ни даде добра основа за икономическо развитие. Страната ни все пак трябва да се справи със структурните проблеми в икономиката, като корупция, бюрокрация и неработещи институции“, посочи тя.

От думите ѝ стана ясно, че след като приемем еврото е възможно да се покачи ценовото равнище. Това обаче, според нея, е тенденция в световен мащаб и не касае само и единствено нашата страна.

„Но ценовото равнище в България е по-ниско с това в еврозоната. То е около 50%, като трябва да бъде в рамките на поне 65%, което е средното ниво в еврозоната“, напомни Калина Дурова.

Тя коментира, че това повишаване на цените с фиксиран валутен курс е възможно да доведе до инфлация, но очаква и доходите в България да се повишат.

„В кратък период ще има затруднения, но в бъдеще очаквам да се повиши нашето благосъстояние, ако страната ни приеме еврото. В Латвия, която също е с фиксиран валутен курс, и където настроенията също бяха скептични, в момента икономическите показатели са стабилни. При нас може да се получат подобни позитивни ефекти, ако се справим със структурните проблеми в икономиката“, смята ас. д-р Калина Дурова.

Друга тема от разговора бе свързана с управлението на бюджетното салдо и размера на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП).

Нашият дълг винаги е бил проблем, но политиците в България винаги са се стремели към по-ниски разходи и бюджетни дефицити през годините, което води до една непрозрачна парична политика. Когато преминем изцяло под контрола на Европейската централна банка (ЕЦБ), би направило нашата политика да стане по-ясна, като това ще донесе позитиви за бизнеса, хората и инвеститорите.

Каква ще е конкурентоспособността и икономиката на България след 2024 г.? Има ли рискове за страната ни заради структурни проблеми при сближаването в ЕС? Ще има ли ЕС оптимална валутна зона?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
Dr. Vatnikov до: redcretin
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Дрънкаш абсолютни глупости. Лично бях свидетел когато Балтийските държави и Словакия приеха еврото, НИКЪДЕ нямаше увеличаване на цените дори и с 10% заради превалутирането. Аман от глупащини!
2
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мда, консервативна прогноза - поскъпване с 30%. Значи реално ще са 60%... честитка ;)

Още от Икономика и политика
Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията